– Jag ska göra en kupp i paraden, säger Ingemar och skrattar. Jag ska klä ut mig som Batman och måla ansiktet i regnbågens färger.
Han har kommit till Pajala med fru och barnen från en ort utanför Luleå. När han fick höra att Pajala skulle anordna en prideparad bestämde han att de skulle åka dit. Nu har de parkerat husvagnen och han ska hem och göra sig i ordning för paraden.

Ingmar tog med familjen från Luleå till Pajala för tat gå i Prideparaden

– Jag tycker det är viktigt att man visar sympati och stöd, säger Ingemar. När jag fick höra att det fanns de som tyckte det var dåligt att Pajala skulle ha en pride och att högt uppsatta företagsledare gick ut och tog ställning mot den så blev jag ledsen. Jag frågade min far vad han tyckte i den här frågan och han sa att han tyckte det var för jäkligt hur man kan vara emot en sån här grej. Människor måste få vara som de är. En familj kan se ut på så många olika sätt, vad spelar det för roll om man är två pappor eller två mammor? Eller en mamma och en pappa.

– Vet du, säger Ingemar. För många år sedan när jag flyttade till ett hyreshus så bodde där ett bögpar som bjöd in alla grannar i huset på kaffe. Vet du hur många som kom? En. Det var jag. Det är ju bedrövligt att det ska vara så.
– Så nu ska jag gå i paraden för att visa var jag står, och så vill jag skämta till det lite för barnens skull. Det ska bli kul!


Bilder från Tornedalens första Prideparad: 1000 personer i Tornedalens första prideparad