Det bortglömda valet brukar Kyrkovalet kallas. Det vill nu engagerade i kyrkan liksom ändra på och satsar på att få medlemmar och sympatisörer att ta sig till valurnorna den 20 september. Drivande bakom engagemanget är Erik Andersson med bloggen Letstalkaboutlove liksom kristna gruppen för hbt-personer, EKHO.
På måndag blir det valdebatt i regi av det tvärpolitiska nätverket i Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen. Representanter för alla partier som ställer upp i valet kommer att närvara och debatten leds av Erik Andersson och Britta Svensson, diakon i Haga församling.
Inför debatten har totalt nio frågor ställts till de partier som ställer upp i valet. Alla större partigrupper har svarat på de frågor som ställts. Förutom den partipolitiskt obundna gruppen POSK, där meningarna inom gruppen är delade, är det Frimodig kyrka och Kristdemokraterna som skiljer ut sig genom att motsätta sig vigsel för par av samma kön.

På lördag blir det valupptakt på Stora torg i Halmstad där socialdemokraternas ungdomsförbund fokuserar på bland annat hbt.-frågor inför kyrkovalet. Vid torgmötet deltar socialdemokraternas kyrkopolitiske talesperson Olle Burell, Claes Schmidt, transvestit och tidigare ordförande i RFSL Malmö och RFSLs förbundssekreterare Anna Larsen.





Letstalkaboutlove

Frågorna från letstalkaboutlove och en sammanfattning av svaren:
1. Skall Svenska Kyrkan behålla vigselrätten?
2. Skall samkönade par få ingå äktenskap?
3. Ska det finnas en gemensam vigselordning för samkönade och olikkönade par?
4. Ska en präst få vägra viga samkönade par?
5. Ska det vara ett krav att vilja viga samkönade par till äktenskap för att bli prästvigd?
6. Är utlevd homosexualitet synd enligt Bibeln?
7. Ska kvinnor få vara präster?
8. Bör det förtydligas i kyrkoordningen att en präst ska kunna utföra altartjänst tillsammans med prästvigda kvinnor och prästvigda hbt-personer?
9. Ska hbt-personer kunna prästvigas?

Partigrupperna svarade så här:

Centerpartiet: Ja på alla frågor utom tre med reservation för att präster skall kunna vägra viga samkönade par ”än så länge”. Partiet svarar nej på frågan om det skall vara ett krav att vilja viga samkönade par för att bli prästvigd, men lägger till ”inte omedelbart” och nej på frågan om utlevd homosexualitet är synd enligt Bibeln. Man tror inte heller att det behöver förtydligas i kyrkoordningen om gemensam altartjänst med prästvigda kvinnor respektive hbt-personer. Folkpartiet står i huvudsak på samma linje som centern men har inte tagit ställning i frågor kring att tvinga präster att följa en mer hbt-vänlig ordning.
Socialdemokraterna svarar också liknande centern med tveksamhet kring hur man skall hantera präster som inte vill viga samkönade par eller inte vill ha gemensam altartjänst med prästvigda kvinnor respektive hbt-personer.
Moderaterna diskuterar kyrkopolitiken fortsatt enligt svaren i undersökningen, men svarar med den reservationen så som centern och socialdemokraterna. Bland de icke partipolitiskt anslutna grupperna i valet svarar Öppen kyrka enligt samma linje som c, s, fp och m.
Vänstern i kyrkan och miljöpartister i kyrkan svarar ja på nästan alla frågor utom den som gäller om homosexualitet är synd. Vänstern säger att man inte kan tvinga redan prästvigda att viga samkönade par medan miljöpartisterna säger att en präst inte skall kunna vägra att viga samkönade par.
Kristdemokraterna och Frimodig kyrka tillhör de mer negativt inställda när det gäller samkönade äktenskap. De två grupperna svarar i de frågorna tvärtemot de övriga. Det som skiljer Frimodig kyrka från kristdemokraterna i deras svar är att de frimodiga anser att endast homosexuella som lever i ”sexuell avhållsamhet eller i äktenskap med en person av motsatt kön” skall kunna prästvigas.
POSK, de politiskt obundna svarar i de flesta frågor att åsikterna är delade inom gruppen.