Med stor pompa och ståt vigdes idag Eva Brunne till biskop för Stockholms stift. Eva Brunne valde en text ur Jakobs brev 2:1 ”Gör inte skillnad på människor” som sitt biskopsvalspråk.
– Det uttrycker den jämlika människosyn som präglar kyrkan, och påminner om vårt ansvar i samhället och i världen, förklarar hon på Svenska kyrkans hemsida.
Hennes biskopsvapen blir en sköld med Stockholm helgon S:t Erik, den svenska flaggan och Luther-Rosen.
Eva Brunne lever i välsignat registrerat partnerskap med Gunilla Lindén och de två har en son.

Kungen och drottningen med de två nya biskoparna

Även Tuulikki Koivunen Bylund vigdes idag till biskop för Härnösand stift. Hon valde ”Charitas foras mittit timorem” (Kärleken fördriver rädslan), hämtat ur 1 Johannesbrevet 4:18 till biksopsvalspråk och i sitt vapen inkluderade hon även Sankt Henrik, ett helgon som med Kung Erik reste till Finland för att kristna de hedniska finnarna. Vid biskopsvigningen var mycket finsk media på plats och Tuulikki Koivunen Bylund sa till UNT.se att hon tror att det att hon nu vigts till biskop i Svenska kyrkan kan påverka Finska kyrkan att snart utse en kvinna som biskop.
Tuulikki Koivunen Bylund, som gick tillsammans med Eva Brunne i Prideparaden i somras, var den som 1998 bjöd in Elisabeth Ohlson-Wallin med utställningen Ecce Homo till Uppsala domkyrka.

Under söndagens biskopvigning deltog kungaparet och en lång rad gäster från andra kyrkor. Ärkebiskop Anders Weijryd sa i sitt vigningstal:
”Som erfarna ledare vet ni att ni måste ta vara på och ge rum för andra – men också när ni inte får abdikera… Vår kyrka ska ha biskopar som är beredda att kliva fram, ta ansvar och samarbeta. Var inte rädda för att stiga fram och bruka de gåvor Gud har gett er! Ni är biskopar i en kyrka som är en samtals- och tolkningsgemenskap. Våga öppna för det! Det är ni som ska leda, men gör det som tjänare. Vi lever av nåd. Ni lever av nåd. Bara om ni verkligen vet det, kan ni förmedla det – och det måste förmedlas: Du är älskad. Nåd är radikalt!”