Socialstyrelsen släppte idag informationen om de nya regler för blodgivning som kommer att gälla från den 1 mars 2010.
Män som har sex med män, personer som haft sex med prostituerade liksom de som haft sex i länder där hiv är vanligt förekommande kommer framöver att kunna lämna blod. Men först ett år efter att de sexuella kontakter som är extra riskfyllda för hiv-spridning skett.
För män som har sex med män innebär det att man måste ha varit avhållsam från sex med andra män i ett år för att kunna lämna bod.
– Gäller detta även om man lever i en fast relation?
– Ja, svarar Monica Axelsson, tillförordnad enhetschef vid Socialstyrelsen. Det är ju så att man bara kan intyga sitt eget beteende. Man kan inte avkräva svar av sin partner.
– Hur ser di på kritiken om att detta fortsatt kan uppfattas som diskriminerande?
– Jo jag vet det och vi får den typen av frågor men det vi kommit fram till utgår från hur det ser ut idag och prevalensen för hiv är 60% högre i MSM-gruppen än bland andra.
Monica Axelsson får medhåll av RFSLs förbundsordförande Sören Juvas som kväll deltar i ett panelsamtal om hiv och aids i EU-Parlamentet.
– Vi tycker dessa förändringar är bra, säger han. De tidigare reglerna uteslöt alla som någon gång i livet haft sex med en annan man. De nya reglerna är utvecklade utifrån erfarenhet och inte fördomar. Med tanke på prevalensen bland män som har sex med män så finns det en logik.
Sören Juvas ser dock att det kan komma en förändring framöver.
– Den dag man kan testa blod så pass enkelt att man kan få svar på en gång huruvida man bär på viruset eller ej, inkluderat nysmitta, så skall man givetvis ändra reglerna igen. Karenstiden är satt som en första grovgallring.
– Vad säger du till de som uppfattar detta som diskriminerande mot homo- och bisexuella?
– Det är ju så hemskt att man måste konstatera att lämna blod är inte en mänsklig rättighet utan en möjlighet att rädda liv.