Val 2010

Som traditionen bjuder genomför RFSLs Lars Jonsson var fjärde år en valundersökning lagom till Pride. I år har fem aktuella hbt-politiska frågor ställts och fyra omröstningar i riksdagen har kartlagts.
När det gäller de ledamöter som idag sitter i riksdagen är toppskiktet kompakt rödgrönt. Maxpoäng när det gäller hur man agerat har kammats hem av Börje Vestlund (s), vänsterpartisterna Elina Linna, Josefin Brink, Kalle Larsson och miljöpartisten Ulf Holm.
Medan maxpoäng är 25 hamnar den förste riksdagsledamoten från de regerande allianspartierna först på 14 poäng, Barbro Westerholm, (fp), följt av Birgitta Ohlsson (fp) med 11 poäng, Maria Kornevik Jakobsson (c), 9 poäng, Helena Bargholtz (fp) Fredrick Federley (c), Olof Lavesson (m) och Tina Acketoft (fp) på 8 poäng. De tre sistnämnda endast en poäng bättre än kristdemokraten Désirée Pethrus Engström.
RFSLs undersökning påminner siffermässigt snarare om gamla tiders skiljelinje i hbt-frågor mellan höger och vänster än de senare årens närmast totala enighet över partigränserna.
Poängsystemet är utformat från hur ledamöterna röstat i fyra frågor (äktenskap, asylrätt, insemination och informationsplikt för hiv-positiva) liksom hur aktiva man varit med motioner och interpellationer i hbt-frågor.
När det gäller de 452 kandidater till höstens riksdagsval som tillfrågats är bilden mer uppblandad. Där ligger åtta kandidater på maxpoängen 25 svar på fem frågor om åsikter och om man kommer driva dem aktivt (se nedan). Här delar RFSL ut maxpoäng till nuvarande miljöminister Andreas Carlgren (c) liksom till två partiledare, Lars Ohly (v) och Gudrun Schyman (Fi). Dessutom får Helena Leander (mp), Helena Molin (Fi), Jörgen Persson (v), Stina Sundberg (Fi) och Jens Sundström (fp) full pott.
Föga förvånande hamnar Kristdemokraterna liksom Sverigedemokraterna i bottenskiktet. Mer förvånande är att nuvarande migrationsminister Tobias Billström (m), öppet bisexuell, hamnar på näst lägsta nivå, minus fyra poäng, i RFSLs undersökning. Den platsen delar han med partivännen Margareta B Kjellin. Än sämre hamnar fem moderater och en sverigedemokrat. Det som räddar Billström från den allra sämsta platsen är att han avstår att svara på frågan om han kommer att arbeta för att ”stärka samtliga polisers kompetens kring hatbrott”.
Även bland det kandidaterna uppger att man tycker och lovar att arbeta med är bilden tydlig: ju mer poäng ju fler rödgröna och Fi och ju färre poäng ju fler kandidater från allianspartierna och Sverigedemokraterna.
Än mer tydlig blir den bilden i partisammanställningen där ledamöter, kandidater och intresset att svara på RFSLs undersökning från de olika partierna sammanställts. I topp bland de partier som sitter i riksdagen idag ligger Vänsterpartiet så väl vad gäller högst medelpoäng bland ledamöter, kandidater som högsta svarsfrekvens. Därefter följer Feministiskt initiativ, som också toppar medelpoäng i enkätsvaren, Miljöpartiet de Gröna, Socialdemokraterna, Piratpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och på bottenplats hamnar Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

De fem frågorna som RFSL ställde till kandidaterna var:
1. Moderskapspresumtion
Är du för att moderskapspresumtion införs i fall där en kvinna som är gift eller registrerad partner med en kvinna föder barn, så att medmamman från
början också blir juridisk förälder?

2. Surrogatmödraskap
Är du för en lagändring som gör det möjligt att skaffa barn i Sverige genom surrogatmödraskap?
3. Lagen om fastställande av könstillhörighet
Är du för att en moderniserad lag om fastställande av könstillhörighet antas som gör det möjligt för alla transpersoner att få ny könstillhörighet fastställd utan att krav ställs på att vara ogift, myndig, svensk medborgare och att ha blivit steriliserad?
4. Informationsplikten i smittskyddslagen gällande hiv-infektion
Är du för att informationsplikten i smittskyddslagen gällande hiv-infektion tas bort?
5. Polisens kompetens kring hatbrott
Är du för att Rikspolisstyrelsen i sitt regleringsbrev får i uppdrag att vidta åtgärder för att öka samtliga polisers kompetens kring hatbrott? Detta i syfte att polisen ska bli bättre på att förebygga, upptäcka och utreda hatbrott.

Ladda ner RFSLs Valundersökning som PDF