Den nuvarande partnerskapslagen trädde i kraft i Finland 2001 och förslaget till ny könsneutral äktenskapslag har beretts i två månader.
Målet var att över hundra riksdagsledamöter skulle skriva under förslaget men bara cirka 70 har hittills gjort det. Inte en enda ledamot från Centern eller Sannfinländarna har skrivit under och inom Sannfinländarna vill man även se förändringar inom adoptionslagen som just nu bereds. Bland annat vill man att de i lagtexten tydligt skrivs ut att två adoptionsföräldrar är två personer av olika kön.
– Vi talar hellre om barnens än föräldrarnas rättigheter och barn bör vid en adoption få en pappa och en mamma, säger Sannfinländaren Kari Turunen till Helsingin Sanomat.
Regeringspartierna kommer dock inte att godkänna Sannfinländarnas förslag till förändringar i adoptionslagen som i praktiken skulle innebära att homosexuella par nekas extern adoptionsrätt.
Förslaget om en ny äktenskapslag kommer att behandlas innan jul. Om man utgår från antalet ledamöter som nu ställt sig bakom förslaget så finns dock ingen majoritet i riksdagen. Bakom förslaget ställde sig initialt flera ledamöter i regeringen liksom partiledare.

Läs även: Tunga namn bakom finsk äktenskapslag