Efter Sankt Petersburg och en rad ryska regioner diskuteras nu införandet av ett förbud mot ”propaganda för homosexualism” även i Lettlands huvudstad Riga.
Bakom förslaget står ledamoten av stadsfullmäktige, kristdemokraten och pastorn Jānis Šmits som hänvisar till landets konstitution där begränsningar i den mänskliga fri och rättigheterna kan göras för att ”skydda andra människors rättigheter och moral”.
Uppgifterna kommer från nyhetssajten Delfi.lv som även citerar ett utlåtande från fullmäktiges juridiska rådgivare. De påpekar att ett förbud kan bryta mot de mänskliga rättigheterna inkluderat Europakonventioner.
I grannlandet Litauen pågick fram till 2011 en politisk kamp med en flera turer fram och åter om att införa ”propaganda”-förbud där en rad svenska och andra europeiska politiker protesterade. Förbudet mot att ”propagera” för homosexualitet landade till slut i att landet införde en lagstiftning som skyddar mot diskriminering baserat på sexuell läggning.
I år är det återigen Rigas tur att vara värd för den ambulerande Baltic Pride. Den 30 maj till 2 juni genomförs evenemanget som tidigare år haft problem med aggressiva motdemonstranter. Aggressionerna har varit så våldsamma att Pride-paraden 2009 tvingades genomföras i en park med skyddande stängsel och kravallpolis runt.
Att Jānis Šmits nu lyfter införandet av en lokal censurlag kan antas hänga samman med det förestående Pride-firandet och att han inspirerats av beslutet i Sankt Petersburg.
Tidigare i vår sa Rigas borgmästare Nils Ušakovs nej till Jānis Šmits krav på att förbjuda Pride-firandet. Det kravet framfördes av Šmits i hans roll som talesperson för gruppen NoPride.
Den lettiska hbt-rörelsen Mozaika har ansökt om att genomföra Prideparaden på stadens gator med avslutning i Vērmanesparken. Enligt Delfi.lv har vice borgmästare, Andris Ameriks markerat att en parad genom Rigas gator inte är troligt att det kommer tillåtas, dock likt 2009 en parad inne i parken.