– Det är sex, sju år sedan vi startade kampen, säger Hϋseyin Canuşŏglu. Vårt mål var att få bort lagen. Det skedde nu som en följd av att Turkiet tagits till i den europeiska domstolen för mänskliga rättigheter, eftersom lagen som bryter mot de mänskliga rättigheterna inte ändrats trots påtryckningar.
Turkiet togs till domstolen eftersom den självutropade turkcypriotiska republiken endast erkänts av Turkiet. Turkiet anses ansvarigt eftersom landet har närmare 40 000 soldater där och därför kontrollen.
– Men det här är bara en första början för vår grupp, säger Hϋseyin. Nu måste vi bekämpa diskrimineringen mot sexuella minoriteter i samhället. Cypern är inte redo ännu.
Det fanns ett starkt motstånd mot förändringen både i parlamentet och utanför, bland annat bland religiösa grupper som satte in annonser i tidningarna i ett försök att stoppa förbudet.
Eftersom det är ett litet slutet samhälle är de flesta konservativa och har svårt att acceptera allt som avviker från det vanliga. Enligt Hϋseyin måste den som är homosexuell dölja sin läggning om han eller hon vill ha ett jobb i staten till exempel.
Själv bor han just nu i Berlin för att komma ifrån diskrimineringen men planerar att återvända snart.
– Vi HBT-personer måste gå samman och slåss för våra rättigheter. Om vi gör det kommer det att gå fortare.
Den tidigare organisationen mot homofobi har ändrats och blivit Queer Cyprus Association som går att hitta på Facebook. I maj ska de även starta ett samarbete med grekcyprioterna.
Den erkända republiken Cypern avskaffade förbudet 1998 efter år av kamp av den grekcypriotiske Alecos Moldinos som tagit Cypern till domstolen för mänskliga rättigheter. Han var den förste grekcypriot som trädde fram öppet. Hϋseyin fick hjälp av honom när turkcyprioterna startade sin kamp.
– I maj ska vi göra ett jobb tillsammans, säger Hϋseyin.
Det finns fortfarande mycket att göra både bland grek- och turkcyprioter innan HBT-grupperna accepteras i samhället.