Lesbisk på jobbet – ratades direkt

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%

Nadja Bäck Uhr är lesbisk och bor sambo med en kvinna. Detta framkom i hennes personliga brev som arbetsgivaren Champion tog del av när de sökte en orderhanterare. Det är i den fackliga tidningen Kollega som Nadja beskriver hur hon blev bemött, och Qx.se tog kontakt med henne för en intervju.

– Jag blev kallad till intervju på bemanningsföretaget Performiq, den gick bra och de skulle presentera min profil för Champion. Men där tog det stopp, Champion tyckte tydligen att jag passade för jobbet, men hade valt bort mig på grund av min sexuella läggning, säger Nadja Bäck Uhr.

Nadjas läggning var ett problem
Klädföretaget Champion gjorde ingen hemlighet av att det var Nadjas sexuella läggning som utgjorde ett problem. Nadja blev chockad över beskedet, inte minst över hur öppet Champion gick ut med varför hon valts bort.

Enligt bemanningsföretaget Performiq var Champion klara med att de inte var intresserade av Nadja för att hon levde med en annan kvinna. Detta var något som bemanningsföretaget helt enkelt förväntades acceptera och fortsätta leverera nya kandidater, men istället valde de att avsluta samarbetet omedelbart

Nadja tog kontakt med fackförbundet Unionen, något som fick klädföretaget Champion att ändra sin historia. Under förhandlingar mellan parterna nekade plötsligt Champion till att Nadjas sexuella läggning skulle ha något att göra med att hon valdes bort.

– Det kändes så märkligt för de verkade mest tycka synd om sig själva, och att det här hade skadat deras företag. De ringde mig och ville att jag skulle glömma det här lilla missförståndet.

Gick med på förlikning
Men det fanns flera vittnen som kunde intyga vad Champion sagt. Bemanningsföretaget som varit involverade i rekryteringen vittnade till Nadjas fördel, och Champion har nu gått med på en förlikning där de ger Nadja diskrimineringsersättning på 60 000 kronor för kränkningen.