Inför IDAHO-dagen hölls i mitten av maj en regeringskonferens på Malta där 17 europeiska stater ställde sig bakom ambitionen att främja rättigheter för hbt-personer i sina länder.
Den finska hbt-rörelsen har nu avkrävt av Finlands justitieministern Anna-Maja Henriksson (Svenska folkpartiet) skall gå från ord till handling.
Under måndagen samlades aktivister från Regnbågsfamiljerna, Människorättsförbundet, Regnbågsankan, Seta och Trasek i centrala Helsingfors för att lyfta behovet av reformer i landet.
Finland är sämst bland de nordiska länderna i ILGA-Europas RainbowMap och får endast 45% av 100% mot Norges 68%, Sveriges 65, Islands 64 och Danmarks 60%.
Vid manifestationen lyftes att regeringen i samband med faderskapslagsreformen tros utelämna ”den mest brådskande reformen som skulle förbättra ställningen för barn i regnbågsfamiljer.” HBT-rörelsen kräver att kvinnopar som får barn skall ges samma möjlighet till fastställande av föräldraskap som olikkönade sambopar. Frågan om transpersoners föräldraskap lyfter rörelsen även med krav på att detta skall regleras på ett ”ett tydligt och människorättsbaserat sätt”.