Rusta erkänner homofobi – tvingas betala 20 000 kronor

Händelsen anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen som var på väg att stämma Rusta när de båda parterna gick med på en förlikning. Enligt DO är händelsen typisk för en homofobisk jargong som ofta förekommer på arbetsplatser. I detta sammanhang användes det för att kränka eller förklena mannen.

Chefer ska föregå med gott exempel
Enligt DO är det viktigt att chefer föregår med gott exempel och är medvetna om att den här typen av nedsättande kommentarer inte är acceptabla på en arbetsplats.

Varuhuskedjan medgav dock överträdelsen innan någon stämning hann genomföras, mannen i fråga fick 20 000 kronor av Rusta för trakasserierna.

Så vanligt är det
Enligt en undersökning som undersökningsföretaget Novus genomförde på uppdrag av tidningen Kollega hade 37 procent av de svarande upplevt främlingsfientliga, sexistiska eller homofoba kommentarer på sin arbetsplats. 10 procent hade upplevt att främlingsfientliga, sexistiska eller homofoba kommentarer har riktats mot dem personligen.

I en undersökning som Novus genomförde för LO 2011 svarade endast 30 procent att de skulle säga ifrån om någon på arbetsplatsen skämtade om HBT-personer.

Läs också om Nadja Bäck Uhr som ratades jobb för att hon är lesbisk.