M, FP och C säger ja till surrogatmoderskap

QX har varit i kontakt med samtliga partier för att ta reda på vad de tycker om surrogatmoderskap. Folkpartiet och Centerpartiet är de två partier som vill tillåta surrogatmoderskap redan i dag. Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra satte även ner foten i frågan om surrogatmoderskap under Pride 2015.

Moderaterna: Man ska inte hindra det
– Min grundsyn är att familjer måste kunna vara trygga oavsett hur de har kommit till. Man måste erkänna att det finns och då tycker inte jag att man ska hindra det, utan att det ska ske under ordnade former, förklarade Kinberg Batra under en intervju med RFSL i Pride House 2015.

Folkpartiet: Surrogatmoderskap välkomnas av oss
Folkpartiet är starkt för surrogatmoderskap, en viktig grund är dock att det inte sker på kommersiella villkor, det vill säga att surrogatmamman inte genomgår graviditeten av ekonomiska skäl.

– Erfarenheter från andra länder pekar på att det går att hitta former som möjliggör surrogatmoderskap under trygga former. Detta gäller också EU-länder som liknar oss, och som har samma höga ambitioner som Sverige. Folkpartiet välkomnar surrogatmoderskap om det kan skapa nya former för barn att komma till världen, som är trygga för både barnet och surrogatmamman, skriver FP på sin hemsida.

Centerpartiet: Större säkerhet för surrogat och barn
Även Centerpartiet är starka förespråkare av surrogatmoderskap, liksom FP vill de införa altruistisk surrogatmoderskap.

Enligt Centerpartiet händer det att barnlösa par söker sig utomlands för att hitta en surrogat. Detta kan innebära risker både för surrogaten och för barnet eftersom mödravården kan vara av varierande kvalitet i andra delar av världen.

Centerpartiet anser att om Sverige gjorde surrogatmoderskap lagligt skulle få barnlösa par söka sig utomlands på grund av surrogatmoderskap, detta skriver Centerpartiet på sin hemsida.

Om du vill se vad S och MP säger i frågan kan du följa länken, om du vill se vad V, Fi, KD och SD säger i frågan kan du följa länken.

Den statliga utredningen påbörjades den 19 juni 2013, den var tänkt att vara klar den 24 juni 2015, dock har utredningen förlängts och planeras nu att redovisas den 15 februari 2016.