I dag avgörs det – Surrogatmoderskap i Sverige?

Under dagen kommer utredningen om utökade möjligheter till behandling av ofrivillig barnlöshet att presenteras. För många är detta en viktig dag eftersom det banar väg för huruvida surrogatmoderskap ska bli lagligt eller ej i Sverige.

Utredningen kommer att lämnas över till regeringen som efter remiss ska ta ställning till resultaten.

På liknande vis gick det till 2002 när utredningen om homoadoptioner blev klar. Den utredningen slog fast att homosexuella är lika bra föräldrar som heterosexuella, året därpå, 2003, blev homoadoptioner lagligt i Sverige.

QX har tidigare rapporterat mycket om surrogatmoderskap, bland annat om Eduardo som fick tvillingar genom en surrogat i Thailand. Vi har även pratat med en surrogatklinik i USA samt tittat närmare på hur de olika partierna ställer sig i frågan.

S och MP har inte bestämt sig om surrogatmoderskap
M, FP och C säger ja till surrogatmoderskap
Fi, V, KD och SD säger nej till surrogatmoderskap

Surrogatmoderskap är en laddad fråga, både för dem som ställer sig för och de som ställer sig mot. För många homosexuella män är det en möjlighet till att får barn, samtidigt ser motståndare till surrogatmoderskap det som ett utnyttjande av kvinnokroppen.

Utredningen planeras presenteras efter lunch, men det kan bli mycket senare än så, vi på QX håller koll och rapporterar så fort vi får tag i utredningen.