– Jag vill hylla RFSL, öppnade socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin RFSLs kongress idag. Jag är så imponerad och så stolt över att få vara en liten kugge i arbetet som ni i RFSL bedriver.
Sahlin valde att gå till angrepp mot den debattartikel i DN som förre kd-ledaren Alf Svensson och Mikael Oscarsson stod bakom.
Mot denna berättade Sahlin om hur hon nyligen genomfört ett partnerskap mellan två kvinnor.
– Jag tycker det är så fascinerande att vi än idag 2008 skall behöva fundera över om det är naturligt och normalt att alltid behöva efterlikna det som samhället bestämt vara normen, sa hon och berättade om hur hon och maken reagerar på diskussionen om könsneutrala äktenskap.
– Då pratar jag och Bosse om hur vårt äktenskap skulle bli mindre värt om de två kvinnor jag partnerskapade istället fick gifta sig. Skulle det hota samhället om jag sa att jag gifte dem istället för att partnerskapa dem?
Sahlin påminde också om arbetet mot hiv och aids. Det temat tog även Stockholms representant Peter Lundén-Welden (m) tog upp när han välkomnade kongressen till stan. Han påminde även om EuroPride och sa att han längtade till det som blir Stockholms största evenemang under året.

Även centerriksdagsmannen Fredrick Federley talade under öppningsdagen. Han valde att kritisera RFSL för organisationens syn på yttrandefrihetsfrågor.
– Genom hela hbt-historien har hbt-aktivister använt sig av yttrandefriheten, sa han och menade att genom att låta kritiska röster släppas fram kan man även argumentera emot.
– Ju fler sådana som Åke Green får säga vad det tycker ju fler vanliga svenssons förstår hur vidriga åsikter han har.
Federley redogjorde även för sin syn på hur arbetet för att få igenom det könsneutrala äktenskapet bör bedrivas.
– Kristdemokraterna är kanske inte hbt-gruppens varmaste anhängare, sa han men menade att man måste ”hjälpa dem” att kunna svälja ”bollen” det könsneutrala äktenskapet.
– Aningen kan man salta bollen eller så kan man smörja den och göra den lättare att svälja, sa han.
– Jag väljer att smörja bollen. Och det måste vara viktigare för kristdemokratiska väljare att man har fyra ministrar i regeringen än att man skall stoppa en könsneutral äktenskapslag.


RFSLs kongress pågår under helgen i Stockholm och sänds live via RFSLs hemsida.