Efter att detaljer om olycksnatten offentliggjorts av statsåklagaren har Jörg Haiders sista timme nu kartlagts i media. Enligt dessa rapporter besökte han krogen “Zum Stadtkrämer”, en populär mötesplats för bögar i centrala Klagenfurt, där han drack stora mängder vodka i manligt sällskap. Det sprids även en bild på Haider med det skuggade ansiktet på en ung kille. Bilden sägs ha tagits av en amatörfotograf på gaystället. Strax därefter satte sig Haider vid ratten, kraschade med sin bil och dog.

Den 58-årige Jörg Haider var regeringschef i delstaten Kärnten i många år. Han var partiledare för framtidsalliansen BZÖ och tidigare för frihetspartiet FPÖ. De båda högerpopulistiska partierna står för en mycket konservativ och heterosexuell familjebild. Haider själv var gift med en kvinna och hade två döttrar. Men rykten om hans homosexualitet eller bisexualitet har cirkulerat länge. På sista tiden var det hans egna ex-parti FPÖ som pekade ut honom som bög. Så tidigt som 1991 uttalade sig den österrikiska författaren Elfriede Jelinek, som senare fick Nobelpriset i litteratur, om Haiders homoerotik och betecknade hans vänner som ”ett harem av ynlingar”. År 2000 outade både Jelinek och den tyske filmregissören Rosa von Praunheim Haider som bög. Men outandet fick ingen resonans i mainstreammedia. Av allt att döma ville ingen bli anklagad för att ha skadat Haiders politiska karriär. Däremot distanserade sig Österrikes främsta gayorganisation HOSI Wien från Jörg Haider och framhävde att många av hans partikamrater öppet hetsade mot homosexuella.

Nu spekuleras det om vilken slags relation Jörg Haider hade med sin närmaste medarbetare, 27-årige Stefan Petzner, nyvald efterträdare som partiledare för BZÖ. Efter Haiders plötsliga död var Petzner upplöst i tårar och beskrev Haider som ”den viktigaste personen i mitt liv”. Jörg Haider, som sågs av sina kritiker som en farlig rasist och demagog, var väldigt populär på hemmaplan. Tusentals vallfärdade till olycksplatsen och till hans begravning. En anledning till hans popularitet sägs ha varit att han betraktades som en så kallad sanningssägare som vågade ta bladet från munnen. Men sanningen om hans egna dubbelliv kommer att avslöjas – om över huvud taget – först nu efter hans död.


Dödsstöt för homoäktenskap efter högerextrem storseger?

Gay.it om Jörg Haiderp