Det är ett sätt att ta ställning för yttrandefrihet, mötesfrihet och rätten att få vara den man är. Samtidigt är det ett sätt att ta avstånd från diskriminering och annan kränkande behandling av HBT-personer. Frågan om att Lidingö stad ska hissa regnbågsflaggan under Stockholm Pride blev aktuell genom en motion från Miljöpartiet på Lidingö. Bakom måndagens beslut står en helt enig kommunstyrelse. Det är en stark signal för öppenhet och tolerans.

För mig och Moderaterna på Lidingö är det självklart att värna varje människas rätt att välja sina egna uttryck och att respekteras för den man är. I ett fritt och öppet samhälle ska man kunna leva med och älska vem man vill och slippa bli utsatt för hot eller trakasserier. Alla människors lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck är grundläggande i vårt demokratiska samhälle.

De kommunalt finansierade verksamheterna ska självklart följa de lagar som gäller på området. Men det är också viktigt att de personer som verkar i offentlig verksamhet tar ett större ansvar för frågorna, bland annat genom att arbeta med stadens värdegrund på ett sätt som utgör en förebild för andra. Moderaterna på Lidingö välkomnar även initiativ från stadens verksamheter och ser gärna att verksamheterna arbetar med frågan. Den nyöppnade mötesplatsen Iris för HBTQ-ungdomar är ett bra exempel på engagemang i stadens verksamheter. Jag hoppas fler verksamheter uppmuntras att göra något, exempelvis genomföra ett arrangemang eller ett seminarium i samverkan eller samband med Stockholm Pride. På så sätt kan vi betona vikten av att främja lika rättigheter och möjligheter för HBT-personer.

Rätten att fritt söka kärlek och livspartner måste uppmärksammas både i Sverige och i solidaritet med de som förföljs och straffas i andra länder för sin kärleks skull. Vi har kommit långt i Sverige med bland annat äktenskap mellan människor av samma kön. Samtidigt misshandlas och hotas HBT-människor och förvägras självklara rättigheter. Nu senast har vi fått uppleva otäcka händelser i Kinna. Så vi har fortfarande en bra bit kvar till ett tolerant Sverige. Och därför behöver regnbågsflaggan hissas på Lidingö!