Fredrik Saweståhl, ordförande för Öppna Moderater, kräver på QX debattsida ”kraftfulla reaktioner” från ”officiellt politiskt håll i såväl Sverige som EU” efter det som inträffat i Nigeria. Det är bra. Vi tycker det är positivt att Öppna Moderater trycker på regeringen inifrån och i bästa fall lyckas engagera utrikesminister Carl Bildt mot det förtryck som sker just nu i Nigeria och på andra håll. Men under ett valår så är det viktigt att vara tydlig med att en röst på det parti som Saweståhl och Öppna Moderater företräder inte är så HBTQ-vänligt som det kan verka när man läser deras artikel.

En röst på Moderaterna eller Kristdemokraterna i Europaparlamentsvalet i maj är en röst på EPP, det Europeiska Folkpartiet, det europeiska parti som dem bägge är en del av. I EPP ingår bland annat Berlusconis Nationella Alliansen, spanska Partido Popular och Maltas nationalistiska parti. Företrädare för Nationella alliansen har enligt RFSL i offentliga uttalanden öppet ”angripit bögar och lesbiska upprepade gånger”. Partiets ledare Berlusconi menade, efter att det uppdagats att han haft sex med en minderårig flicka, att det är bättre att bli ”passionerad över en vacker flicka än en bög”. I Spanien, där samkönade äktenskap varit möjliga sedan 2005, så vill Moderaternas systerparti Partido Popular vända tillbaks utvecklingen och inte bara ta bort möjligheten att gifta sig för samkönade par, utan även ogiltigförklara äktenskapen för de 18 000 hbtq-personer som ingått äktenskap sedan 2005. Maltas nationalistiska parti, även det ett systerparti till Moderaterna och Kristdemokraterna, har företrädare som uttalat att HBTQ-personer vare sig ska få ge blod eller gifta sig. Detta är bara några exempel på vilka partikamrater Saweståhl och de bägge partierna Moderaterna och Kristdemokraterna har nere i Bryssel, och vilka krafter som stärks inom EU genom en röst på något av dessa partier.

Krafttag mot homofobi och insatser för att stärka HBT-personer i särskilt utsatta länder behövs från hela den politiska skalan, men hbtq-väljare bör vara väl medvetna om vilka krafter det är man stödjer om man röstar på Saweståhls moderater i Europaparlamentsvalet. Att stärka EPP betyder att en röst på motsatsen till den politik som öppna moderater säger sig företräda.

Bisarr lag i Nigeria kräver kraftfull reaktion