I länder som Nigeria, Kamerun och Uganda är det direkt livsfarligt att vara homo-, bisexuell eller transperson. Det är vedervärdiga värderingar som hämtade från den mörkaste medeltiden. Alla civiliserade krafter måste kraftfullt stå upp mot detta.

Det senaste helt bisarra exemplet kom nyligen från Nigeria där presidenten skrivit på och godkänt en ny lag som gör det kriminellt att vara homosexuell – ja även att känna till homosexuella människor och inte rapportera det till myndigheterna är nu straffbart. Med de nya lagarna räcker det att man uppger sig vara homosexuell för att vara olaglig som människa. Samtidigt blir det förbjudet för hbt-personer att organisera sig för att tillvarata sina rättigheter. Precis som finns på agendan i Uganda ingår även i den nigerianska lagen en angiveriparagraf som med hot om fängelse upp till fem år kräver att de som känner till någon som är homosexuella skall rapportera detta. Fängelse upp till 14 år utdöms för det samkönade par som gifter och 10 år blir straffet för den som deltar vid en äktenskapsceremoni. Samma straff utdöms för de som offentligt uttrycker samkönade kärleksrelationer. Det är närmast ofattbart att ett land år 2014 kan fatta sådana beslut.

Det krävs nu kraftfulla reaktioner mot utvecklingen i Nigeria och en del andra länder i Afrika både från officiellt politiskt håll i såväl Sverige som EU. Det är också viktigt att skicka en tydlig signal om att de som är utsatta, de som förföljs och jagas för att de älskar någon av samma kön är välkomna till Europa – här ska det finnas fristad. Ofta drivs homohatet i dessa länder av religiösa ledare och grupper – alltså har även kyrkor och samfund ett stort ansvar att ställa sig upp och agera när det gäller deras trosfränder i t.ex Nigeria. Civiliserade människor kan inte se på utan att säga ifrån.