Hope vann för sin Bergmaninspirerade höst/vinter-kollektion.

Annika Lantz mötte publiken i bikini och hann därefter ta sig igenom fyra prisbelönta outfits.

På torsdagen delade Damernas Värld ut sitt pris Guldknappen, för att främja svensk design. Nytt för i år var kategorin årets accessoar, som togs hem av en mörbultat Efva Attling, eskorterad av sin son.

– Jag har fått permis från sjukhuset, skämtade silversmeden innan hon berättade om hur hon fått en fyrhjuling över sig och brutit sju revben.

En stund av allvar under en kväll ledd av en träffsäkert skämtglad Annika Lantz, som hann med inte mindre än fyra klädbyten under kvällen, signerade tidigare Guldknappenvinnare som Gunilla Pontén och Lars Wallin.

Efva Attling var stolt över sitt pris:

– När sjuksyrrorna kommer in för att ge mig vatten – eller morfin – så tar de ibland fram ett smycke jag gjort och visar. Då känner jag att jag nått människan.

Det mest prestigefyllda priset Årets designer gick till Hope. Tidigare i veckan skrev QX om Hopes vår- och sommarkollektion, som inte alls levde upp till förväntningarna som Ann Ringstrand och Stefan Söderberg satte med sin kargt Ingmar Bergman-inspirerade kollektion för höst och vinter 2010. Det var just dessa plagg, influerade av Det sjunde inseglet och sydda delvis i material från Bergmans inspirationskälla Fårö, som gav dem priset.

– Döda ting kan vara väldigt vackra, motiverade Stefan Söderberg valet av inspirationskälla.

Vinnarvisningen var lika mycket en hyllning till filmikonen och svenskt mode, som det svenska musikundret med musik varierande från Visa från Utanmyra och Fred Åkerström till Säkert! och Oskar Linnros.

Bland de övriga nominerade fanns bland andra Burfitt, Cheap Monday och Fifth Avenue Shoe Repair.

Efva Attling introducerades med en queer visning av vårens glasögontrender.