I sitt ”tidigare liv” hade han mest sett inredning som sin stora hobby och inrett husen han och hans sambo Lasse har i Thailand, Frankrike, Stockholms skärgård och Gamla stan.
Hur kommer det sig att du började arbeta med inredning på heltid?
– Jag fick chansen att börja som inredningsassistent på tidningen Sköna hem och arbetade där tillsammans men fyra galna inredare som gav mig mersmak.
Du och din sambo har fyra olika bostäder, inreder du olika i alla hus eller håller du dig till en stil?
– Jag känner mig priviligerad som har fått chansen att tillgodose många smaker hos mig själv. Alla husen är inredda i olika stil men det finns en röd tråd trots allt.
– Jag handlar en del antika saker och möbler på nätet men även loppis och blandar gammal inredning med ny.
Vilken stil har ni på landet jämfört med stan?
– I Gamla stan kallar jag stilen för Modern bohem. Till inredningen har jag använt mig av hela färgskalan förutom vitt. I övrigt är det mycket textil, tapeter, lampor, och en blandning av olika material, till och med taken är målade. Men det finns ingen vit färg hemma hos oss.
– På landet är det mycket second hand. Den stilen skulle man kunna kalla för Loppis Bohem, all inredning inköpt på auktion eller loppis, hela möblemanget. Vitvarorna är det enda som är nytt, mest för att hålla elförbrukningen nere.
Har du något tips till den som behöver pigga upp sitt hem och sin inredning?
– Döda djur är alltid trevligt, då menar jag uppstoppade förstås. De väcker känslor och diskussion. Själv har jag några stycken och de första jag kommer att tänka på är en gråsparv, isbjörn, hjort, bäver, råtta, orre och ett vårtsvinshuvud jag köpte på nätet i våras.
Finns det någon typisk ”Fjollinredning”?
– Ja, det tycker jag absolut. Ofta är de väldigt ordningsamt inrett där var sak har sin plats. Flyttar man något sabbar man allt (skrattar). Kristallkrona i badrummet med en champagnehink är också ganska typiskt för en fjollig inredning.
Vilken typ av uppdrag åtar du dig att inreda?
– Stort som smått men även totallösningar. Jag har precis avslutat ett projekt på Södermalm i Stockholm. Det var en våning där vi gjorde allt från att fräsa in ny el i väggarna, vi satte in ett nytt kök och badrum och avslutade med att packa upp och lägga kläderna snyggt i garderoben. Därefter flyttade kunden in i sin nyrenoverade bostad.
– Nästa inredningsuppdrag jag ger mig i kast med är ett våtutrymme och kapprum.
Vad är det fulaste du vet när det kommer till inredning?
– Vad lustigt att du frågar, jag satt alldeles nyss och åt lunch med några kompisar och talade om detta. En klassisk inredning i vitt, grått och havregult är inte allt för ovanligt och kan vara ganska fint. Droppen som får bägaren att rinna över är när folk gör en ”trevlig” schablon på väggen, eller ovanför en dörrpost med en text eller ett ord som till exempel ”Le Jardin” eller ”La Maison”, helt förskräckligt!
– En annan sak jag har svårt för är när folk köpt nya möbler till sitt permanenta hem och tar det gamla möblemanget och stuvar in det i sommarhuset för att det ”blev över”. Resonemanget ”det duger gott på landet” ger jag inte mycket för.
– I det flesta fall vare sig passar eller fungerar möblerna på landet, det blir bara fult istället.
Då undrar förstås QX läsare hur den bästa inredningen ser ut?
– Svårt att säga, men när jag ser hur en person har inrett personligt och inte slaviskt anammat Milanomässans senaste trender, då blir de flesta inredningarna vackra.