Det var forskaren Azim Surani från Cambridge som presenterade det häpnadsväckande framsteget som hans team har åstadkommit på konferensen Progress Educational Trust i London i december. De har passerat en viktigt milstolpe till att kunna skapa artificiella spermier och ägg av mänskliga stamceller i labbet .

Forskargruppen lyckades komma halvvägs (4 veckor) i processen att utveckla könsceller vilket tar åtta veckor. Det beskrivs som ett stort genombrott och förhoppningen är att de inom en snar framtid ska kunna tillverka könsceller genom hudceller, skriver The Guardian.

Tidigare har metoden gett resultat på en mushona som befruktats med artificiella spermier från en annan mushona och födde en välmående kull musungar.

Det är en svår process

Men den konstgjorda sperman är något av en klurig sats.

– Vi kan ännu inte vara helt säkra på att det faktiskt är riktig sperma. I celler finns en utvecklingsklocka och därför måste man låta cellen växa utefter den, säger Surani till The Guardian och fortsätter:

– Du kan göra ett ägg som ser ut som ett ägg men det kanske inte är rätt cell på en molekylär nivå. Det skulle kunna skapa stora problem. Du vill inte ha något som kommer att växa till en abnormal struktur.

Det är alltså grundläggande att de artificiella könscellerna är helt friska och korrekta. Annars riskerar avkomman att föra vidare det genetiska felet till alla kommande generationer.

Beräknar vara framme om tio år

Även om det i dag är en bit kvar så beräknar Surani att de om tio år kommer att vara möjligt att producera felfria artificiella könsceller.

Det skulle betyda att man kan ta hudceller från två kvinnor och göra en till en spermie, och en till ett ägg som sedan blir ett embryo som förs in i en livmoder.

Musen Kaguya från japan har två mammor.