Den populära Internet-inspiratören Mari Lopez har förlorat kampen mot cancer, vilket New Now Next var först att berätta om.

Tillsammans med sin systerdotter Liz Johnson hade hon Youtube-kanal Liz & Mari som drev tesen att en vegansk kost kombinerat med en stark tro kan bota allvarliga sjukdomar som cancer. De sålde också filmpaket där helande rawfood-recept avslöjades.

Mari kallade sig själv en ”före detta lesbisk kvinna”. Att hon ”botats från den homosexuella livsstilen” sa hon var tack vare hennes förvandling och uppvaknande till Gud.

Dog på grund av ”vacklande tro och juice-uppehåll”

I en 23-minuter lång Youtubefilm förklarar nu systerdottern Liz hennes mosters bortgång. Att hon dog säger hon beror på ”en vacklande tro och ett uppehåll i dieten”.

– När Mari fick reda på att cancern hade spridit sig igen så sade hon att jag skulle ta ner videorna för att hon inte längre ville att folk skulle lyssna på henne.

– Jag bad och frågade Gud och han sa att jag skulle låta Youtube-filmerna vara kvar eftersom de fortfarande hjälper människor, säger Liz.

Vidare dementerar hon anklagelser om att det ska ha varit lukrativt att sälja den alternativa behandlingen.

”Vi har inte lurat folk”

– Jag har anklagats för att ha lurat folk. Men vi har aldrig försökt missleda någon för att få pengar. Mari gjorde faktiskt en stor förvandling. Hon blev diagnostiserad med cancer och hon var faktiskt lesbisk tidigare.

I den senaste filmen säger Liz att hon aldrig sagt att en juice-detox kan bota homosexualitet, utan att det handlade om hennes mosters övertygelse.

– Det var hon som ville göra den förändringen och var hon som förnyade sin tro.

Alternativ cancerbehandling är farligt enligt forskning

Personer som väljer alternativa cancerbehandlingar löper betydligt högre risk att dö av sin sjukdom enligt en ny studie från det prestigefulla universitetet Yale i USA.

I studien jämfördes 580 cancersjuka som valt att ta emot traditionell medicinsk behandling med 281 personer som valt alternativa behandlingar under en femårsperiod. Nästan tredubbelt så många som valt alternativa behandlingar avled inom testperioden.

– Det bevisar att alternativmedicin istället för beprövade cancerbehandlingar ger sämre chanser för överlevnad, säger Skyler Johnson som är forskaren bakom studien.