Vid Tessinparken på Östermalm i Stockholm ligger Himmelska Hundar, en kvarterskrog som tillåter dig att ta med din fyrfota polare med in när du äter. Självklart finns det en meny för hunden också, både med matigare inslag och specialtillverkad hundglass (älgglass någon?).
Sedan fyra år är det Carina Lundström och maken Christian, själva ägare till en liten blandrasherre, som driver verksamheten och de riktade en caféinriktad profil mot mysig kvarterskrog med husmanskost, sallader och mackor. Hundarna och deras ägare är utplacerade över lokalen, vissa hundar springer nyfiket runt och luktar och leker, andra sitter snällt i soffan bredvid sin husse eller matte och väntar på godsaker.

– Alla pratar med alla, det är väldigt familjärt och känns som hemma. Vi har också väldigt mycket stammisar, som tittar in ofta. En del har hund, andra inte, men alla verkar älska konceptet och kommer tillbaka gång på gång, berättar Carina.


Himmelska hundar serverar frukost och lunch mellan 10-17, och onsdag, torsdag och fredag är det dessutom kvällsöppet då kan man äta middag. Sommartid finns även en stor mysig uteplats att slå sig ner på.
För ett par år sedan lättade Livsmedelsverket på reglerna och idag avgör restaurangägaren själv om djur får vara i lokalen. Det är fortfarande förbud på husdjur i kök och andra utrymmen där man lagar mat, men annars är det fritt fram för hundmys.

– Jag upplever att det är väldigt fritt på Östermalm att ta med hunden, men vi bor på Kungsholmen och där får man knappt ha hund på någon restaurang. Men det går sakta framåt, berättar Carina.

Himmelska Hundar anordnar dessutom fester i lokalen där man i ett avskilt rum kan fira sin fyrbenta vän med andra hundkamrater. Carina berättar att de inte tar någon extra kostnad för att ordna kalaset, utan hundägarna betalar för mat och dryck.

– Vi pyntar upp rummet och fixar tårta till hundarna om så önskas. Hundtårtan består av högrev dekorerad med en massa godsaker. Och om husse och matte vill bjuda på något fixar vi till exempel snittar och vin.
Hur håller hundarna sams?

– Alla har ansvar för sin hund, och det är lättast är att de är lösa. Hundarna gör upp sin egen rangordning, och det blir väldigt sällan bråk. Jag är lika fascinerad varje gång.

Varje kvarterskrog har sin egen stökiga stammis, har ni en sån?

– (skrattar) Nej, vi är förskonade på den punkten.

Himmelska Hundar, Hedinsgatan 13, t-bana Karlaplan