Hur kommer det sig att du öppnade en inredningsbutik?
– Jag har länge drömt om att öppna egen butik, jag är 60 år fyllda och lever efter mottot: Fånga dagen, det är aldrig försent. Vi är en butik som vågar lite mer och är annorlunda i jämförelse med andra, vi köper upp dödsbon och går på auktioner för att hitta saker och möbler som vi sedan färgsätter och klär om. Tyvärr har folk har blivit mycket mer medvetna om inredning tack vare media, det sabbar för oss, inköpspriserna stiger.
Janne visar runt i butiken och pekar på en svartmålad kristallkrona med turkosa prismor som hänger i taket, samtidigt som han plockar ner en figurin. ”Titta på den här, finns det något tråkigare och tantigare än figuriner av porslin? Men så kom jag på idén att sprutlacka den helt i svart och titta så snygg den blev. Här hittar kunden udda saker som man aldrig skulle hitta på Mio, Ikea eller Svenskt tenn” berättar Janne med stor inlevelse.
– Vårt sortiment sticker ut här på Östermalm mycket mer än om den hade legat på Söder.
Hur ser ditt eget hem ut?
– Jag är den som tar besluten om hur det ska se ut hemma, min sambo Martin bestämmer över maten, en mycket bra fördelning som jag rekommenderar. Basen i vardagsrummet är en vit soffa, det gör det enkelt att byta ut gardiner, kuddar och plädar när säsongerna förändras. Den gamla rokokofåtöljen jag köpte för 40 år sedan är mitt bästa möbelköp, den tröttnar jag aldrig på.
Vilken möbel skulle du aldrig plocka in i ditt hem?
– I mitt hem kommer aldrig furumöbler över tröskeln, jag har bott i en ”bastu ” en gång men aldrig mer, det var på 70-talet. Fondväggar är också hemskt, bättre fantasi än så behövs när man ska inreda ett hem.
Var kommer din inspiration från?
– Jag arbetade tidigare på SAS och har rest billigt under många år. Då passade vi på att bo på lite bättre och på dyrare hotell. I Bangkoks diplomatstad finns gayhotellet Bangkok Babylon. Deras badrum har varit inspirationen till vårt nyrenoverade badrum, allt är platsbyggt med mosaik, inbyggda hyllor och rundade hörn.
Går det att investera i möbler och få tillbaka pengarna när man tröttnat på dem?
– Jag sparar hellre ihop lite pengar och köper en dyr pryl eller möbel istället för 10 billiga saker. Dansk design har visat sig vara en god investering. Möbelklassiker som stolen Sjuan och fåtöljen Ägget kostar en slant men pengarna får du med all säkerhet tillbaka. Danskarnas design sticker ut och är lite mer vågad än svensk, därför har den blivit så omtyckt världen över, menar Janne.
Vilken formgivare har du som favorit?
– Dansk design är för det mesta bra så jag måste nog säga Arne Jacobsen och George Jensen. Svenskt tenns elefantmönster spyr jag på, så tröttsamt! Visst har de en del fina mönster men där köper folk tyger bara att de vill visa att de har råd att handla där.
Hur ser inredningstrenden ut idag, vad är det som gäller?
– Här på Östermalm är det Chabby chic, mörka träslag och rustika uttryck. Indian och cowboy-stilen är också väldigt populär.