Nyligen kom Thomas Sekelius bok Two Faced ut hos bokhandlare. YouTubern, artisten, influencern och sminkexperten berättar personligt om skeenden i livet och ger makeup-tips.
Han ville ha in självbiografiska delar i boken, och fem delar av sitt liv som har inspirerat fem olika sminkningar.
– Boken är skriven könsneutralt om smink, vilket är väldigt ovanligt. Sminkböcker har i princip alltid en grund riktad för en tjej som ska se så bra ut som möjligt. Jag vill förstärka känslan av att uttrycka sig kreativt genom smink, avsett könstillhörighet. Att ha kul och testa sig fram.

Thomas mejkade ansikte har vunnit honom fans, uppmärksamhet och priser, men med uppmärksamheten kom även negativa kommentarer. Oftast från andra killar.

– Killar känner sig hotade för att det maskulina idealet är så viktigt för dem. Det manliga egot är så skört. Bara för att jag inte gör mig så manlig så skadar det deras ego, för alla killar förväntas bidra till det rådande manliga idealet och när någon närmar sig femininitet så brister det för dem.

– I början var de negativa kommentarerna jobbiga. Men nu lägger jag fokus på kärleken jag får, och får jag negativa kommentarer ifrågasätter jag, raderar eller ignorerar. När man ifrågasätter blir de ställda eftersom de ofta baseras på okunskap och samhällsnormer.

Blir du felkönad för att du sminkar dig?

– Men jag ser inte det som en felköning om nån kallar mig för hon. Men jag ser det heller inte som min enda könstillhörighet. Jag har absolut ”han” som mitt primära pronomen och det är det kön jag vill att folk ska kalla mig, men jag tar inte illa upp eller rättar, så länge man inte kallar mig för ”det” eller ”den där”. Det gillar jag inte alls.

Väldigt länge har smink setts som ett typiskt kvinnligt intresse men Thomas Sekelius vill bryta den uppfattningen. Han skriver i boken att det är en konstform i konstant rörelse och att synen på smink förändrats: Smink är en one size fits all – det är samhället som måste inse det, skriver Thomas.

Han kämpar aktivt för en mer inkluderande framtid där varken sexuell läggning, könsidentitet, etnicitet eller kropp är en anledning till ett dåligt intryck av en individ.

– Acceptera din omgivning och lev det bästa möjliga livet. Om någon säger att den vill har pronomen hen jag respekterar jag det och behöver ingen förklaring varför. Jag vill vara med och lära folk att allt inte behöver ifrågasättas. Vi måste våga bryta den där påklistrade fackindelningen.

– När jag beställde hem sminkprodukter för första gången så ifrågasatte exempelvis inte min pappa det. Det är ju så det ska vara, vare sig det är jag eller min syster som vill syssla med smink så bör man ju bara uppmuntra sitt barns intresse.

Han får ofta komplimanger, ofta från tjejer som säger ”Gud vad bra du sminkar dig för att vara kille”.

– Men det är ju ingen komplimang. Jag föddes ju inte med ett handikapp för att jag är kille. Det är bara det att tjejerna vaggats in i att lära sig smink från tidig ålder, för att samhället kräver det. Jag hittade mitt intresse lite senare och har lärt mig att bli väldigt bra på det. Och det är jag väldigt stolt över.