Feng Shui flow – skapa hållbar inredning är kanske julklappen till den som inte funnit balans i hemmet och vill veta mer om hur viktigt det är att få rätt energi och harmoni hemma. QX har träffat Jenny Polly Jonsson för att återfå balans innan julstöket.

Så, berätta, vad är egentligen Feng Shui?
– Enkelt förklarat, att leva i balans och harmoni med din omgivning. Men Feng Shui är inte bara en enda sak, utan tre saker: vetenskap, konstform och livsfilosofi, allt i ett. Det finns något för alla i Feng Shui oavsett vilket intresse du har.

Vad kan Feng Shui göra för dig och din inredning?
–All skillnad i världen. Den gör att ditt hem känns vackert och hemtrevligt. Man brukar säga att bra Feng Shui inte skall synas, den skall kännas. Det betyder att den som kommer hem till dig skall uppleva ett välbehag samtidigt som det ser vackert ut – utan att egentligen kunna sätta fingret på några specifika detaljer. Ditt hem är en plats där du alltid skall känna dig trygg och få energi. Känner du dig trött, hängig och omotiverad? Ta en titt på ditt hem. Du kanske hittar svaret där. Ett stökigt hem speglar ett stökigt inre.

Vad är det vanligaste felet folk gör när de inreder, något som går helt emot Feng Shui-lärans grunder?
– Att tex låta tv:n ta upp den största väggen, där soffan borde stå. Att inreda efter färg trender, som allt i svart eller allt i vitt, det skapar en obalans. Så mitt förslag är att ta hjälp och råd.
 Mina kunder kommer oftast till mig i det stadiet, då det har försökt att få ihop sin inredning, men känner att den ”röda tråden” saknas.

Hur upptäckte du själv läran?
– Jag försökte få ihop min inredning men kände att det var något som fattades. En dag våren 2015 så googlade jag Feng Shui-konsultation på nätet. Då dök Susanna Utbults namn upp, hon drev Nordic school of Feng Shui. Vi bestämde att hon skulle komma hem till oss och göra Feng Shui-konsultation. Efteråt pratade jag och min fru Jenny om att det faktiskt skulle räcka med att Susanna själv kunde sitta i en fåtölj hemma hos oss, för hela hon kändes så Feng Shui. Kort efter konsultationen bestämde jag mig för att gå hela hennes utbildning på Nordic School of Feng Shui. Jag ville satsa på att bli certifierad Feng Shui-konsult för att kunna starta en ny karriär. Det är ett av de bästa besluten jag tagit.

Om du kommer hem till nån som inte inrett enligt Feng Shui känner du av detta direkt?
– Ja, det känner jag direkt. Det är ofta en obalans. Det kan gälla färger, eller att rummen är övermöblerade eller att rummen har för få möbler.

Finns det något rum som är viktigare än något annat?
– Det är en fråga som jag ofta får, jag skulle säga att hallen är den viktigaste. Där kommer chi (energin), in. Om hallen har blockeringar i form av kläder, skor, eller en generell röra så kommer inte energin kunna flöda vidare i ditt hem.
Även sovrummet är viktigt eftersom vi vistas där en tredjedel av livet. Så skapa ett sovrum som ger god sömn.

Går det trender i Feng Shui och vad är hett just nu?
– Vi människor håller ett högt tempo i livet. Vi ska hinna med både det ena och det andra efter jobbet. Vi påverkas av allt, hemmet, jobbet, vägen dit, människorna du jobbar med, umgås med och så vidare. Någonstans så måste du kunna ”ladda batterierna” och det är ditt hem delvis till för. Tillstånd smittar och miljön påverkar oss. Då har vi även förstått att hur vi bor, var vi jobbar, också påverkar oss. Så trenden nu är människans medvetenhet kring att vi är påverkade av vilka miljöer vi vistas i.

Du skriver om ”hållbar inredning” vad innebär det?
– Du behöver inte alltid köpa nytt. Kolla på loppisar, måla om en möbel du tycker om för att fräscha upp den. Blanda gärna nyare möbler med äldre, det skapar en balans. När du vet vad som skapar balans i ditt hem, kommer du även köpa färre saker, vilket minskar konsumtionen.

Intresserad av en Feng Shui-konsultation?  Kontakta [email protected]