Hur föddes idén till en bok?
– Att just vi två skulle börja brottas med en övergiven lantbruksgård var bara för tokigt för att inte dela med sig av. Allt vi gör, gör vi med brallorna nere och allt för ofta finns det en kamera involverad. Materialet hamnar sedan på nätet. Vi fick snabbt många följare, expanderade från Facebook till Instagram och Youtube för att sedan 2016 snubbla in i SVT:s programserie Det sitter i väggarna. Printz Publishing trycker ”intelligent underhållning” och undrade om vi inte ville förkroppsliga renoveringsresan i inbundet format. Livet är för kort för att sejfa!

Är ni båda lika involverade?
 – Absolut! Man hör ju ofta att husbygge eller omfattande renoveringar kan vara bland det mest förödande man kan utsätta en relation för men vi står nog stadigare än innan. Det har däremot visat sig med tiden att en av oss jobbar mer i millimeter och den andra i centimeter. En vill avsluta snabbt och en vill se till detaljerna. 

Har ni stött på fördomar/homofobi när ni köpt material? Byggbranschen känns macho och grabbig…
– Det ”värsta” vi upplevt hittills är ett par stela ryggrader när vi nöjda avrundat en shoppingtur med en kyss. Helt okej när man i regnbågsprintad T-shirt plockat på sig allt från penslar till ny grill.

Hur har livet som killpar i Grönviken blivit?
– Vi har oblygt slängt upp garderobsdörren ute på landsbygden, övertygade om att vi skulle få någon form av oförstående bemötande – men icke. Vi har med svansen mellan benen fått skrota varenda fördom om ”trångsynta bönder”. Vår välgörenhetsloppis vi håller varje sommar kallas för ”Lilla Grönviken Pride” och byborna kommer såväl dit som på glöggmingel.

Har ni något tips att ge andra par?
– Kan vi så kan du. Det finns såklart några saker som ska utföras av en fackman, men till allt annat finns det inspiration i vår husbibel för ohändiga hemmafixare. Och försök er på en tidsplan. Gör små delmål och fika ofta.

Vad har ni på nattduksbordet?
– Olja stammen, fukta träet, gnida pinnen. Vad är det som både konserverar och stärker ditt virke bättre än den traditionella linoljan? Denna multifunktionella naturprodukt gör under i såväl byggnadsvård som matlagning och pumpflaska intill sängen. Tänk på att efter lek spola ner pappret eller lägga trasan i en hink med vatten. I vissa former har oljan en oxiderande effekt och kan riskera att göra ditt sovrum aningen hetare än planerat.

Vilket byggvaruhus är favoriten?
– När man jagar en specifik kulör av linoljefärg, sekelskiftesbeslag, tvinnad kabel eller penslar av naturborst så vill vi hänga medaljen på Byggfabriken. Där finns allt för kunniga och mindre kunniga funkisfantaster, sekelskiftesspeciallister eller dig som bara är på jakt efter originaldelar i nyproduktion.

Om ni blivit oense, hur har ni löst det?
– Vi rekommenderar sten-sax-påse för alla dispyter. Fler tips om såväl samlevnad som renovering och livet på landet kan du nu rodnande lära dig i ”Det kan inte mer än rasa – Konsten att äga ett lantställe”. 

 

”Det kan inte mer än rasa” i QX Shop