Växjö Elektriska i Stockholm, berätta, hur kommer det sig?
– När jag läste ekonomi på universitetet insåg jag att jag ville göra något med varumärket Växjö Elektriska, det fina varumärket som förvaltats så väl av min mormor och morfar och senare mamma. Om inte jag hade gjort det hade någon annan gjort det. Eftersom jag bor här och Stockholm är Europas snabbast växande huvudstad så var valet självklart att expandera vårt omtyckta koncept just här. 

Ni firade ett år i september, hur har det första året varit?
– Första året har varit hektiskt och intensivt men otroligt roligt. De första veckorna gick jag runt med ont i magen över hur satsningen skulle gå. Men nu efter ett år kan vi konstatera att vi har blivit väldigt väl mottagna av våra kunder i huvudstaden.

Har man samma smak i Växjö som i Stockholm?
– Faktiskt ser vi en skillnad mellan vilka färger och armaturer som säljer i Växjö respektive Stockholm. I Stockholm är till exempel svarta lampor väldigt populära medan det i Växjö är vitt som gäller. 

Du är uppväxt med lampor och belysning, har det alltid varit en självklarhet att du skulle jobba med det här?
– Nej inte alls. För några år sedan aldrig haft tanken att involvera mig i familjeföretaget. Innan jag pluggade så jobbade jag med träning och hälsa, så det var en vändning när det blev mer och mer klart för mig att jag ville ta Växjö Elektriska vidare. Sen har jag alltid haft ett intresse för inredning och framförallt lampor, och det hjälper till. 

Vad är det vanligaste felet folk gör när de skaffar lampor till sitt hem?
– Man tittar på lampan istället för ljuset. Ljussättning är så mycket mer än bara fina lampor. Vi vill kombinera utseende med funktion, det är då resultatet blir som bäst. I vårt land, där det är kolsvart halva året och vi vistas väldigt mycket i våra hem är det så otroligt viktigt med rätt ljus på rätt plats. 

 

Jag kan tycka att det är en djungel numera med lampor, förut var det glödlampor och watt, nu är det nåt helt annat med led, halogen, lågenergi och LM… Hur ska man tänka här?
– Eftersom EU har infört nya direktiv på vilka ljuskällor som är tillåtna att importera är det faktiskt en djungel just nu. Glödtråd och halogen är på väg bort och inom några år kommer de flesta vara helt borta. Därför har vi gått över till LED som är en ny teknik. LED drar både mindre el och håller betydligt längre, så det är win-win för både oss konsumenter men även för miljön. 

– Det man ska tänka på är att välja en LED-ljukälla med god kvalitet och som passar dina behov. Ofta får vi höra: ”Usch nej, inte LED, det blir så kallt och tråkigt ljus” MEN så behöver det inte vara. Det händer massor med saker hela tiden på marknaden och idag finns det varma ljuskällor som är dimbara och ger ett väldigt fint ljus. 

Finns det några big no no:s?
– Hänga lampan för högt. Välja fel ljuskälla till sin armatur. Att snåla in på dimmer i ett rum man vistas mycket i. Det är tre saker som ger mig krypningar under skinnet.

Så om du träffar en kille som har lysrör i taken och ingen dimmer i lägenheten så är det rätt kört…
– Haha, ja, helt kört!

Gör ni hembesök hos folk som vill ha hjälp?
– Ja det gör vi! Vi har Hanna hos oss som är ljusdesigner och jobbar heltid med att hjälpa till med det perfekta ljuset. Vi besöker hem och kontor och lägger en plan samt förslag efter kundens behov. 

Finns det nån trend inom lampor och belysning just nu?
– Absolut, lampor har fått en större betydelse i våra hem och arbetsplatser. Innan handlade det mer om funktion men nu har belysning blivit en viktigare del i inredningen.