Ikonen och designern, Karl Lagerfeld gick bort 19 februari i år. Han blev 85 år gammal och mest känd för sin post som chefsdesigner för modehuset Chanel. Efter lämnar han sig ett unikt och distinkt modearv, men också en en persona som var tydlig, professionell och väldigt proaktiv.

Martin Bergström, modedesigner och mönsterskapare.

Martin Bergström

– Hans tempo och sätt att förhålla sig till sitt arbete är något som jag alltid tyckt varit väldigt inspirerande med honom. Han som flera konstnärer har påverkat mig och satt spår.

Speciellt minne?
– Massor men just nu kommer tanten som vävde banden till Chaneldräkten upp i huvudet . Hur Karl Lagerfeld bevarade historiska tekniker och fick dem att leva vidare. Alltid vara på väg framåt men med kunskap om historien.

Magnus Flobecker, kostymör och stylist.

Magnus Flobecker

– Karl var som en institution inom mode, hans enorma kapacitet att arbeta fram kollektioner i flera modehus säsong efter säsong var verkligen inspirerande.

Hur minns du honom?
– Hans skarpa tunga är nog det jag minns mest! I filmen om Valentino så tar Karl Valentino åt sidan efter en visning och viskar ”jämfört med oss så gör alla andra trasor”. Jag älskar att han hade den synen på sig själv och de han beundrade.

På vilket sätt påverkade han dig?
– Det faktum att Karl har haft en stor lojalitet mot sina team är något jag beundrar. Långvariga relationer säger mycket om människors karaktär.

Stefan Nilsson, trendexpert och skriver EGO sidan i QX.

Stefan Nilsson

– Karl Lagerfeld har brutit mycket ny mark. Han var först med att lyfta ett gammalt varumärke som Chanel till något spännande, satsade på fin design men också på mer vardagligt. För mig har han alltid varit orädd och inte bara gjort det som är ”rätt”.

Har du träffat honom någon gång?
– Ja i Paris i samband med när han gjorde en glaskollektion för Orrefors Kosta Boda. Han var omgiven av en hord pr-kvinnor men också stiliga unga män. Han var snäll, närvarande och extremt professionell. Jag önskar jag kunde säga att han hade humor… men det hade han inte. Torr och professionell.

Var det något speciellt med honom som imponerade på dig? 
– Mest av att han gått sin egen väg med stolthet. Om man jämför med till exempel Tom Ford eller Marc Jacobs så följs de av lite skvaller – men inte Karl. Rakryggad och egen stil. Inget tjafs.