Det gäller att hitta roliga sätt att fördriva tid som man tidigare la på att vara ute på stan och svira. Brädspel är definitivt ett sådant och tillsammans med några få vänner eller familjemedlemmar kan ”Gamenight” bli ett begrepp som håller humöret uppe sena sommarkvällar. QX Ronny Larsson samlade en testpanel med Fredrik, Robin och Ida för att testa åtta olika brädspel.

Absolut Överens
(4-8 spelare, fr 15 år, 279 kr) Betyg: 4
Tävla i lag och gissa vad din partner gissar. Här gäller det att enas om samma svar utan att prata om det, och svarar man lika får man flytta framåt.
Omdöme: Superkul festspel som lockar fram massa skratt: Och en del suckar över att man inte förstår varandra. Efter ett tag inser man hur ens medtävlande tänker och då går det oftast lite lättare. Roligt och engagerande!

Fördomar & Tuffa Val
(3-6 spelare, fr 15 år, 159 kr) Betyg: 4
Partyspel där en spelare läser ett påstående typ ”Han tycker han är snyggare än medelsvensken”. Sen ska alla tävlande skriva det namn av de medtävlande som de tror att den som läser påståendet skrivit. Man kan dessutom få ett tufft val där det gäller att gissa vad den som läser upp de tre alternativen valt.
Omdöme: Kul partyspel som ger upphov till både diskussioner, skratt och lite sura miner. Par som spelar, var varnade! Kul och miljövänligt med små whiteboardtavlor man skriver svaren på.

Lista Rätt
(2-6 spelare, fr 12 år, 239 kr) Betyg: 2
Tio alternativ läses upp och ni ska ranka de fem i topp. Typ alltifrån ”Världens högsta berg” via de ”bäst säljande artisterna” till ”Landet vars befolkning röker flest cigaretter”. Två poäng om man har rätt sak på rätt plats, ett poäng om det är på fel plats i listan och minus om man missat ett av toppfem-tingen.
Omdöme: Kul koncept och som upplagt för kul diskussioner. ”Har Rihanna sålt SÅ mycket?”.  Men många ämnen är både tråkiga och svåra. Att ranka namn på ben i kroppen man knappt kan uttala är inte bara tidskrävande, det drar ner humöret också.

Med andra Ord Kändis
(4-8 spelare, fr 15 år, 259 kr) Betyg: 4
Dra kändisnamn ur en säck och beskriv kändisen för din medtävlande utan att använda namnet. Typ ”Gift med Kanye West” . För varje namn man tar fyller man en lucka på spelplanen med en marker.
Omdöme: Kul och fartfyllt spel som är som upplagt för stress. Men jäkligt kul och det är ju A och O att du är allmänbildad och har koll på populärkultur.

Musik i kubik
(4-8 spelare, fr 15 år, 329 kr) Betyg: 3
I lag ska man kasta tärningar med olika symboler och försöka komma på sångtexter eller titlar som innehåller de visade symbolerna. Sjung ut svaren eller säg det bara. Lägg därtill ett moment där det gäller att svara på så många frågor som möjligt som rör musik.
Omdöme: Ett kul festspel där det gäller att vara musikkunnig och ha koll på låttexter. Efter ett glas eller två i kroppen struntar man helt i hur det låter och man sjunger glatt fram Stad i ljus till sina medtävlares förskräckelse. Lagom lång spelplan där den musikkunnige kan ta storslam väldigt snabbt.

På fem sekunder
(3-6 spelare, fr 10 år, 275 kr) Betyg: 5
På fem sekunder ska du nämna tre saker på nämnt tema. Typ ”Tre klädesplagg på K”, ”tre schlagerlåtar” eller ”tre lösgodissorter”. Lyckas man är det ett steg framåt på spelplanen, misslyckas man går turen vidare till nästa spelare. Men denne får INTE nämna de ting föregående redan nämnt!
Omdöme: Rappt och riktigt roligt spel där det gäller att vara med på noterna när ens medtävlande kör för snart kan det vara din tur… Rolig tidtagarur också som stressar en rejält. En ordentligt festspel som höjer humöret.

Sant eller falskt
( 2-4 spelare, fr X år) Betyg: 4
En spelare läser upp en kategori, typ ”Filmer som vunnit Bästa Utländska Film på Oscarsgalan”, eller ”Cricket-termer”. Sen läser hen upp sju alternativ där det gäller att gissa vilka av dessa som är rätt och vilka som är felaktiga.
Omdöme: Enkelt uppbyggt spel där alla har samma förutsättningar då det ofta handlar om att chansa rätt. Kul och enkelt där man ibland kan skina, men också falla hårt då spelet är fyllt av ”kuggisar”.

Vem vet mest SVT
(2-8 spelare, fr 15 år, 279 kr) Betyg: 3
Precis som i tv-programmet visar tända och släckta glödlampor hur ni ligger till, och får alla tre frågor var i första ronden. Sen ska man taktiskt bolla över frågor i rond 2. Och sen blir det final där man klättrar på en poängstapel. 2400 frågor inom alla möjliga kategorier.
Omdöme: Här gäller det att vara allmänbildad, snabb och taktisk. Kul minikopia av tv-programmet som kräver koncentration och mer är ett mysigt eftermiddagens-spel än ett där bubblet flödar.