Sports Illustrated Swimsuit Issue är ett begrepp i medievärlden. Sporttidningens årliga baddräktsnummer har under sina 56 år alltid fått mycket uppmärksamhet, men också mycket kritik för sin likriktade exploatering av kvinnokroppen. Förändringarna som tidningen gjort för att vara med i tiden har varit minst sagt långsamma, men det har ändå rört på sig vilket gett avtryck i modevärlden.

1997 hade tidningen den första rasifierade kvinnan på omslaget, då Tyra Banks var covergirl och 2016 var Ashley Graham tidningens första ”full figure”-modell på omslaget.  Förra året var Halima Aden första modell i tidningens baddräktsartikel som bar hijab. Och i år är det modellen Valentina Sampaio som är pionjär.

Valentina Sampaio är som första modell med transbakgrund med bland de andra tjejerna som visar baddräktsmode inne i tidningen. 23-åriga Valentina är från Brasilien och fick också stor uppmärksamhet då hon i fjol var ansikte utåt för en kampanj med Victoria Secret. Hon var även den första modellen som är trans att vara omslagstjej för Vogue då hon 2017 syntes på franska Vogues omslag.

Modellen tar alla chanser hon får att supporta communityt hon kommer ifrån och vill visa att allt går.
– Som ett community, är varje persons framgång är ett steg framåt för alla. Jag hedrar de som tagit steg före mig, direkt eller indirekt. De har gjort det möjligt för mig att vara där jag är idag. Jag är fast besluten om att fortsätta att växa och utmana hinder, så att jag på ett eller annat sätt kan bana väg för andra. Vi är här, det har vi alltid varit och kommer alltid att vara, säger Valentina till modetidningen Harpers Bazaar.

Sports Illustrated Swimsuit Issue kommer ut i amerikanska butiker den 21 juli.