IKEA har i dagarna uppdaterat sin profilbild på Facebook som numer är regnbågsfärgad. Företaget fortsätter samtidigt sin satsning på regnbågskassen Storstomma, som nu säljs i varuhusen runt om i Sverige. Den lilla kassen kostar 15 kronor och den stora kostar 20 kronor och överskottet går till UNHCR:s arbete med att skydda hbtq+flyktingar.

Dessa Pride-supportande grepp får övervägande fina ord och hyllningar i kommentatorsfältet på det småländska företagets Facebook-sida. Men självklart har en liten klick människor ondgjort sig över detta också.

En av de flitigaste är en kvinna vid namn Anne-Marie som härjar fritt i kommentatorsfältet (men också får mothugg av väldigt många). Hon, som gillar vackra färger men inte om de kommer i form av regnbågsflaggan, skriver av sig:
Jag älskar vackra färger, men inte när det gäller pride. Är det något fel att INTE gilla pride?
Hon fortsätter i en annan kommentar:
Jag blir aldrig kränkt, jag är liksom imun mot att bli det. Klart jag är en White Lives matter, jag är ju vit för helvete.Vad ska jag annars stötta, blåa smurfar eller? Jag vet nog fan hur det är att få massa hat, för man får ju inte tycka som man vill i detta diktatursamhälle.

Här är ett par andra kommentarer som är lika roliga som sorgliga:

Mariann har tydligen suttit med sin jordglob väldigt länge utan att få svar på frågan:
Var ligger landet Pride? Som fått en alldeles egen flagga…

Lena verkar inte vara emot regnbågsmönstret på, men vill hellre se en prickig kasse: ”Längtar fortfarande efter prickigt alternativ! Blir glad av prickar!

Dennis har också åsikter om mönstret: ”Kunde det inte vara nått med Ingvar Kamprad? Det ÄR ju han som är IKEA. Gör om och gör rätt.

Albin: Har tappat intresse för den fina regnbågen” (varpå ovannämnda Anne-Marie hakar på och svarar: ”jag med, jag förknippar den bara med Pride nu

Vi skänker dessa människor en kärleksfull tanke och hoppas att dom uppdaterar såväl sina geografikunskaper och som återfår det försvunna intresset för regnbågen.
Och avslutar i positiv klang med Åsa Widell, generalsekreterare på Sverige för UNHCR, som kommenterar IKEAs bidrag till UNHCR så här på IKEAS hemsida:
Hbtq+personer över hela världen utsätts dagligen för diskriminering, våld och hot; många har inget annat val än att fly och även på flykt fortsätter utsattheten. Vi är väldigt tacksamma och glada över att allt överskott från regnbågskassen går till UNHCR:s arbete för att skydda hbtq+flyktingar. Det här stödet är otroligt viktigt.”