Den New York-bosatta modeikonen och musan Daphne Guinness gör en serie modekortfilmer för Paris-varuhuset Le Printemps vårsatsning 2012. Filmerna, som är fem till antalet, ska visas i varuhusets skyltfönster under februari och mars, och utställningen innehåller förutom kortfilmerna även 3d-skulpturer och interaktiv konst.

Filmerna, som är ett samarbete mellan varuhuset och den amerikanska modesajten SHOWstudio, är skapade av filmaren och fotografen Nick Knight som bl.a. regisserade Lady Gagas Born This Way-video. En video som rent visuellt också bär många likheter med de nya kortfilmerna för Le Printemps.

I de fem kortfilmerna ses Guinness framträda likt en ”alien” och en modeprästinna hitkommen för att uthärda ett musernas och konstnärernas krig för att slutligen förändra världen – ett tema inte helt olikt det uppdrag Lady Gaga har i sin video till Born This Way. Till sin hjälp och som skydd bär Guiness i varje kortfilm ett unikt modeplagg skapade av bland andra: Rick Owens, Maison Martin Margiela, Junya Watanabe, Gareth Pugh och Paco Rabanne. Dessutom är det Guinness själv som både sjunger det operastycke som hörs i filmerna, samt läser det textstycke som hörs i den introducerande Rick Owens-filmen.

Daphne Guinness, arvtagerska till öl-miljonerna, blev framförallt medialt uppmärksammad då hon deltog i bästa vännen Alexander McQueens begravning 2010, klädd från topp till tå i en av McQueens mer extraordinära kreationer. Före dess har hon varit en musa och inspiration till många modeskapare och artister som inspirerats av hennes egensinniga och unika klädstil; däribland Lady Gaga som många gånger själv hyllat modeikonen genom sina egna klädval.

Daphne Guiness vid öppningen av The Valentino Garavani Virtual Museum i New York i börjna av december 2011. Hon kom i skor av McQueen

Den 44åriga Daphne Guinness, som växte upp i London, intresserade sig tidigt för ”high fashion” och spenderade mycket av sin tid på modeveckorna i Paris där hon investerade delar av sin förmögenhet i unika haute couture-plagg. Något som hon ser som en mecenatuppgift för att kunna hålla den långa traditionen av haute couture vid liv – en marknad som får allt färre kunder. Guinness är också aktiv som konstnär och designer och har bland annat designat en klädkollektion för Dover Street Market, gjort en parfym för Comme des Garçons och är nu aktuell med en sminkkollektion för MAC.

Daphne Guinness anses vara en av världens främsta modeikoner och har hyllas av bl.a. Alexander McQueen, Tom Ford, Karl Lagerfled, och inte minst Lady Gaga som kanske mer än alla andra inspirerats av hennes unika klädstil.

Se två av filmerna här:

Visions Couture – Rick Owens:

Visions Couture – Maison Martin Margiela: