Det började med att Ikea ville hylla Pride och bestämde sig därför för att göra sin FRAKTA-kasse regnbågsfärgad. På deras officiella Facebooksida möttes de av hejarop, men också många som var kritiska. De menade att Ikea-sysslade med Pinkwashing, och enbart ville tjäna pengar på Priderörelsen.
Om tanken var att skänka pengar, eller bara tjäna några extra slantar på den mångfärgade kassen, var till en början oklart.

Men sedan meddelade Ikea att överskottet från intäkterna som samlats in från och med juli förra året, när den infördes, skulle gå till UNHCR:s arbete för att skydda hbtq-flyktingar. Ikea sa i augusti i år att de kommer fortsätta ha Regnbågskassen och att pengarna återigen kommer gå till det arbetet.

– Vi är väldigt glada att IKEA fortsätter vara en sådan stark partner till UNHCR och att de hjälper de allra mest utsatta. HBTQI+ personer är ofta dubbelt sårbara, många har inte bara tvingats fly från sitt hemland utan även från sin familj, enbart på grund av sin sexuella identitet. Här gör IKEA:s stöd en stor skillnad, säger Åsa Widell, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

UNHCR anser att människor som utsätts för våld, omänsklig behandling eller allvarlig diskriminering på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet ska bli erkända som flyktingar.