Andreas Jonsson är föreläsare inom mänskliga rättigheter och social hållbarhet. Han har också gjort poddserien Livet blir bättre, som förra året gjorde hade ett ”komma ut”-tema i samband med Pride. Efter att ofrivilligt blivit arbetslös på grund av pandemin, valde han att ta tag i drömmen han länge haft, att designa. Det har nu lett till ett helt nytt projekt, som lanserades i slutet av november.

Du har lanserat konceptbutiken ”Proud Colours”. Alltså en butik som säljer det mesta, men med Pride-tema typ? Kan man kalla det ett queerigt Lagerhouse kanske?
– Nja, inte riktigt pride-tema, utan snarare boosten som du upplever att besöka pride, paketerat på prylar som du använder i vardagen. På så sätt kan ett queerigt lagerhaus vara ett bra sätt att beskriva butiken för att folk snabbt ska få koll på vad det handlar om. Allt från posters till kuddar och muggar är fyllda med postiva budskap – en hyllning till livet.

Varför har du valt att göra det här?
– Vanligtvis är jag föreläsare och arbetar med att träffa människor i stora folksamlingar, men då jag mer eller mindre blev ofrivilligt arbetslös i våras så tog jag tag i drömmen om att designa på heltid nu under pandemin. En väldigt rolig resa måste jag säga.

Vilka risker finns det att folk kommer anklaga dig för Pinkwashing?
– För mig har det alltid varit viktigt att ge av det jag kan, så när vi skissade på affärsplanen var det en självklarhet att vi ville bidra till Regnbågsfonden, så en krona per såld produkt doneras till deras internationella arbete. Att det skulle finnas en risk för att någon skulle anklaga mig för pinkwashing ser jag som långsökt. Snarare är det ett fantastiskt sätt att boosta sig själv och andra samtidigt som du bidrar till att förändra värdlden. 

Ni har dessutom en pop-up butik i Jönköping som öppnade 27 november och håller öppet fram till jul. Hur har responsen varit där?
– Jadu, det är ju rätt så kaxigt att öppna i Jönköping, dessutom mitt under pågående pandemi. Men responsen har varit fantastisk av de som kommit in i butiken. Många gay-par har kommit in och varit väldigt tacksamma för att vi slagit upp dörrarna. Jönköping behöver detta. Nu mer än någonsin.

Jag själv är ju inte ett jättefan av typ ”Pridefärger”. Kommer allt vara i regnbågsfärger eller finns det annat också?
– Inte jag heller Alfred(skrattar). Därför är väldigt lite av våra kollektioner just i regnbågens färger. Vi har tagit budskapet istället och paketerat det stilrent och anpassat till den medvetna personens hem och vardag. Den 25 februari släpper vi vår klädkollektion ”perfect”, det blir spännande!

Förutom Jönköping, hur kan jag köpa sakerna?
– Du kan köpa allt online, men redan nu i januari kommer våra superfina Mrs&Mrs och Mr&Mr kort även att finnas i några hundra blomsterbutiker runt om i landet. Det är något jag verkligen saknat, kort som inte enbart riktar sig till hetrosexuella par.