Ett av mina första – och starkaste – minnen av sjukdomen aids var när Pedro Zamora från MTV’s The Real World San Francisco klev in i mitt liv 1994. The Real World var en realityserie på MTV där vi fick möta sju ungdomar som skulle bo tillsammans i en lägenhet i staden. Vi tittare fick sedan följa dem i deras respektive vardag – och en av deltagarna var Pedro Zamora. Pedro var 21 år och öppen med att han hade aids. Han var uppvuxen i en kubansk flyktingfamilj i Miami och när hela hans liv i tonåren vändes upp-och-ner på grund av hans hiv-infektion var det en självklarhet för honom att berätta om sin situation för alla andra.

Jag blev kär i Pedro. Ja, så kär som en nyutkommen gaykille på andra sidan jorden kan bli framför TV:n. Pedro var fantastisk och han gjorde mer för synliggörandet av aids än någon annan person i USA hade gjort på den tiden. I serien fick vi följa med honom på hans läkarbesök och vi tittare fick ta emot läkarens dystra prognoser i samma ögonblick som Pedro. Det sved i hjärtat på mig när kameran zoomade in i Pedros sorgsna bruna ögon medan hans pojkvän Sean tröstade honom. Under serien fick vi även vara med när killarna gifte sig, ett ögonblick som röstats fram som ett av de starkaste i The Real Worlds historia. Pedro uppmärksammades i media över hela världen, han föreläste i skolor runt om i USA och gästade Oprah Winfreys show.
Pedro avled två månader efter seriens sista avsnitt och när hans begravning sändes på TV sa Bill Clinton som då var president i USA, ”tack vare Pedro kan ingen längre säga att man inte känner någon som har aids”.
Pedro Zamora avled i nov 1994, 22 år gammal.