Tjugonioåringen från Stockholm som blev en av de mest framgångsrika deltagarna från den enda svenska säsongen av Projekt Runway, lanserar nu märket PAYFORGAY.

– Idén med PAYFORGAY föddes i att jag som kostymdesigner under brinnande pandemi stod helt utan jobb. Som kreativ person kände jag ett behov av att fortfarande göra saker, testa material och tekniker, och hålla mitt kreativa sinne stimulerat. Så alla dessa små projekt ledde fram till ett eget klädmärke.

PAYFORGAY består av två kollektioner, Basic B*tch, som har badkläder och brottardräkter, allt i färgglada metalliska tyger med glittrande ord på rumpan/bröstet, såsom Whore, Fag, och Daddy. Sen har vi EXTRA AF, med ”one of a kind pieces” som är ungefär så långt ifrån vardagskläder du kan komma.

– Det är plagg som bara längtar efter att få gå på fest eller i en Prideparad. Inspirationen är hämtad från såväl Burning Man som Drag Race och Vegas shower, så det är uppenbarligen ganska extra (skrattar).

De tryckta orden kan anses provocerande och vara kontroversiellt laddade. Och Sebastian vill just få folk att haja till.

– Jag ville hitta roliga statements som får folk att reagera – men göra det på ett lekfullt sätt som ändå behåller en glädje i det. Och viktigast av allt, en känsla av att inte ta sig själv på för stort allvar.

Han fortsätter:

– Vad jag märkt hittills så är det att olika människor reagerar olika på olika ord. Det finns de som tar illa vid sig vid något ord, andra för något annat. Men i så fall så är det här varumärket bara inte för dem. Men man ska aldrig glömma att det görs med humor och kärlek, och massa glitter! Och om jag har ett par regnbågsspeedos där det står FAG i glitter över röven, då anser jag att jag tar bort den negativa klangen i om någon annan skulle kalla mig det. Äg orden så förlorar de sitt värde för alla trångsynta haters! Ambitionen har varit att sätta ett leende på folks läppar.

– Är det något vi alla behöver just nu så tror jag att det är det. Det är vansinnigt gay och flamboyant – och jag hoppas att folk ser glädjen och humorn i det hela.

PAYFORGAY marknadsförs via Instagram, payforgay_official och säljs på hemsidan www.payforgay.se och det gäller att vara snabb om en är sugen.

– När det kommer till våra signature swimwear briefs så kommer varje modell i begränsad upplaga. Det finns som mest tre exemplar av varje variant eftersom jag har velat skapa något som känns unikt och individuellt. Du ska inte kunna hitta 15 likadana turkosa metallichoror på stranden (skrattar). När det sedan kommer till EXTRA AF kollektionen, som kommer släppas löpande, så finns det till 99% bara 1 ett exemplar av varje. Så, if You Snooze You Loose!

Alla plagg tillverkas i Sebastians ateljé i Stockholm, så inga fabrikssydda plagg här inte. Och materialet har han samlat på sig genom åren.

– Jag kan inte sticka under stol med att jag är en shopaholic, så jag har köpt på mig vansinnigt mycket tyger och material. I och med att det här projektet växte fram under en tid som arbetslös har mitt huvudmål varit att använda mig av material jag haft liggande i hyllor och lådor, vilket också bidragit till den begränsade upplagan av varje modell.

Hur många plagg innehåller kollektionen?
– Det kommer från lansering att finnas fem olika ord att välja på när det kommer till badkläderna, och dessa kommer i olika färger och prints. Sedan kommer det att släppas ett nytt ”word of the week” under hela sommaren. När det kommer till alla galna extra grejer finns det många små skatter i gömmorna som också kommer portioneras ut för att ”make people gag” när dem som mest behöver det!

Så, dum fråga kanske, men vilka skulle du säga är målgruppen?
– Det har varit viktigt för mig att inkludera flera kroppstyper när jag fotograferat märket, för att visa att det är för alla. Plaggen kommer i XS-XL, och det riktar sig till bögar som tycker om det lilla extra, som inte tar sig själva på för stort allvar och tycker om att ha kul!