För 20 år sedan, 1999, slog Efva Attling upp dörrarna till sin butik och ateljé på Hornsgatan i Stockholm. Ett av smyckena som snabbt blev ’the talk of the town’ var Homo Sapiens-smycket. De svenska homosarna vallfärdade till hennes butik. Särskilt efter att Madonna sågs bära ett Homo sapiens-halsband i en av sina musikvideor, men även privat. Det var svenska musikern Johan Renck, som regisserade musikvideon, som tog med sig kompisen Efva Attlings smycke till Madonna. Och hon älskade det. Smycket består av en läderrem med två brickor med orden homo och sapiens på var sin sida. ”Homo Sapiens” är latin och beyder, ”den tänkande människan”. Andra kändisar som setts med Efvas smycken genom åren är Sarah Jessica Parker, Jennifer Aniston, Meryl Streep, Katy Perry, Angelina Jolie och svenska Alicia Wikander.
Efva Attling har idag sju egna butiker och finns hos över 200 återförsäljare världen över.
Attling hade dessutom tidigare en butik i Meatpacking District i New York, men den är idag stängd, en av anledningarna sägs vara Donald Trump. Under 2016 sa nämligen både Efva och hennes fru Eva Dahlgren, att om Trump vinner valet flyttar vi hem.
Förutom smycken har Efva Attling även deisgnat champagneglas, glasögon, bokomslag, Grammisgalans pris samt Polar Music Prize.