Milano: I förra veckan visade tvillingbröderna bakom Dsquared2, Dean och Dan Caten, besökarna på Milanos Modevecka hur de tycker att männen ska vara klädda inför våren och sommaren 2014. Och brödernas vision för Dsquared2 kan inte beskrivas som något annat än ett bögarnas paradis på jorden – en tropisk plats, omgiven av porlande vattenfall och grönskande vegetation, där lättklädda muskelmän har all tid i världen att cruisa runt i jakten på ont anandes villebråd.

Kollektionen, som enligt Caten-bröderna är inspirerad av det unga och rebelliska 50-talet, är menad att vara en äventyrlig blandning mellan det skräddade formella, och det råa och svettiga som improviserats fram ur det klädmässiga behovet. Och trots att siluetten är lösare och mer skräddad än tidigare säsonger, så kompenseras den något vidare, militära profilen av mycket korta shorts, bara överkroppar och stort fokus på underkläder. Något som redan glatt kritikerkåren som menat att Dean och Dan under de senaste säsongerna gått ifrån den lättklädda, sexiga look, som annars tidigare varit synonymt med märkets estetiska profil.

Och som alltid när det gäller Dsquared2s visningar ligger också stort fokus på själva modeshowen som alltid styrs av ett väldigt starkt, berättande koncept. Visningen för våren och sommaren 2014 är inget undantag, utan bygger på den osannolika historien om hur ett gäng unga, vackra män på väg till ändlös fest och glamorösa nätter kraschar med sitt flygplan och upptäcker det förlorade paradiset Shangri-la. Och istället för att ödsla tid i sin vänta på räddningsexpeditionen, använder de unga männen istället all sin kraft och kreativitet för att göra det så snyggt och bekvämt för sig som möjligt i sitt nyfunna, sexuella och kravlösa och paradis.

Idén om ett perfekt estetiskt paradis på jorden, där evig ungdom och skönhet råder, är inte en sällan exploaterad myt i modevärlden. Ett av de tydligaste exemplen är Alexander McQueens kollektion för våren och sommaren 2010, som han valde att kalla ”Platons Atlantis” – också det referensen till ett utopiskt framstående och elitistiskt paradis på jorden. I Caten-brödernas fall har man istället valt att använda James Hiltons redogörelser för Shangri-la i hans bok ”Bortom horisonten” från 1933. I Hiltons bok är det fiktiva Shangri-la den plats där källan till evigt liv och ungdom skyddas, men som dold bortom de tibetanska bergsmassiven är oåtkomligt för omvärldens giriga blickar.

Även om det råder viss oklarhet i hur väl Dsquared2-bröderna verkligen satt sig in i tematiken kring Hiltons bok innan man satte Shangri-la som temat för säsongens visning, så är det tveklöst ett skönhetens och ungdomens paradis man hoppas på att återskapa inför våren och sommaren 2014.

Dsquared2
Dsquared2