Martina Navratilova är en av tidernas största inom tennis med sina 177 dubbeltitlar, 18 grand-slam titlar och rekordet i den som vunnit Wimbledons singelturnering flest gånger (otroliga nio gånger).

Amerikansk/tjeckiskan kom ut som lesbisk redan 1981 och blev därmed den första kvinnliga elitidrottaren att självmant vara öppen offentligt med sin läggning.

– Martina var den första riktiga superstjärnan att komma ut medan hon var superstjärna. Hon fullständigt krossade barriärer genom att vara så öppen och säga att det här är en del av mitt liv och det har ingenting att göra med mig som idrottare, säger Donna Lopiano, tidigare vd för organisationen Women’s Sports Foundation.

För 13 år sedan genomgick Navratilova strålning mot bröstcancer och friskförklarades. Men i slutet av november upptäcktes en svullen lymfkörtel i hennes hals som visade sig vara strupcancer. Under de uppföljande undersökningarna upptäcktes även en knöl i bröstet.

– Den här dubbelsmällen är allvarlig men kan fortfarande fixas. Jag hoppas på en positiv utgång. Det kommer att bli svårt men jag tänker kämpa med allt jag har, säger hon till The Times.

Hennes representanter skriver att hon kommer att ställa in sina planer att närvara på Australian Open för att istället påbörja sin behandling den här månaden.

Navratilova är gift med Real Housewives Miami-stjärnan Julia Lemigova som tackar för all kärlek de fått sedan avslöjandet igår.

”Tack till alla som har hört av sig med stöttande ord. Vi kommer att kämpa tillsammans” skriver hon på Instagram.