Tidningar från Indien, Thailand, Uruguay, Mexico, Ukraina, USA, Tyskland, Frankrike och många fler länder har skrivit om ABBA-auktionen i månader. Det är den i särklass mest uppmärksammade auktionen någonsin i Sverige i pressen.
I helgen gick auktionen ”The ABBA Collection by Thomas Nordin” äntligen av stapeln. 25.000 objekt ABBA-memorabilia uppdelade på 442 poster såldes på nätet i lördags och söndags. Köpare från hela världen var uppkopplade och bjöd.
Högst betalades för maxisingeln Hovas Vittne, som gavs ut till Stikkan Anderssons 50-årsdag 1981. Där betalade köparen 51.500 kr. En lila baseballjacka i acetat gjord för den australiensiska marknaden under ABBAs australienturné ropades upp till 38.000 kr.
Pressklipp visade sig vara mycket populära, bla en auktionspost med 12 pärmar svenska och internationella pressklipp som köptes för 16.000 kr.
En röd väska i gallon, också den gjord för den australiensiska marknaden 1977, ropades upp till 16.000 kr.
Mannen bakom auktionen och som samlat på sig alla ABBA-grejer genom åren heter Thomas Nordin.
Hur känns det nu, Thomas när auktionen är över?
– Jag är helt förstummad. Jag följde auktionen lite grann men jag blev så nervös att jag fick gå ifrån. Jag tordes inte titta.
En skiva såldes för 51 500 kr?
– Ja, det är inte klokt. Jag är mållös. Och att en jacka som hade ett utropspris på 4 000 gick för 30 000.
Visste du vilka som budade?
– Nej, det var ju en stängs auktion, så jag fick aldrig veta vilka det var. Men jag har hört att det var köpare från både England, Tyskland och Nederländerna.
Sammanlagt såldes saker för 560 000 kr…
– Va? Var det så mycket.? Jag tror jag måste sätta mig ner (skrattar).
Känns det tomt nu?
– Lite, men samtidigt hade jag bestämt mig för att sälja allt. Jag hade ju 37 flyttkartoner. Det känns bra att alla mina ABBA-saker fått nya ägare som verkligen vill ha dem och som är beredda att betala för dem. Jag har ju själv varit i den situationen.
Finns det något du kommer att sakna?
– Hm, det var en liveskiva med i samlingen som jag kände i fredags när jag gick från auktionen att jag kanske borde ha sparat, men nej, jag hade bestämt mig.
Hur många ABBA-saker har du kvar hemma idag?
– 3 st, ett vykort, en cd-skiva med Agnethas autograf och en affisch.
Sparar du på något nu?
– Nja… Jag sparar metalltoppen på champagneflaskor jag själv druckit. Så jag får väl gå och köpa mig en bra flaska champagne nu och fira med ett avsnitt av Dexter ikväll.

Övriga anmärkningsvärda noteringar:
Barbiedockor (Barbie dolls), 4 st sålda för 11.200 kr
ABBA pins, 30 st sålda för 6.800 kr
Maxi singel, Sång till Görel, limited edition, 1979 såld för 16.000 kr


Läs även:
Världen väntar på Nordins Abba-auktion

Inropspriset blev 51.500 kr
Och för denna jacka 38.000 kr