Pierre Bergé föddes 1930 i franska Île d’Oléron och blev efter att han flyttat till Paris tidigt en del av stadens konstvärld. Han hjälpte bland annat den franske expressionisten Bernard Buffet att nå framgång och var samtidigt hans älskare.

När Bergé 1958 mötte modeskaparen Yves Saint-Laurent blev de två ett par och tillsammans byggde de upp Maison de couture Yves Saint Laurent. Förutom arbetet med mode byggde de två under sin levnad upp en närmast osannolik konstsamling. När Strax innan Yves Saint-Laurent 2008 avled i sviterna av en hjärntumör valde de två att ingå partnerskap.

Bergé var VD för Maison de couture Yves Saint Laurent fram till att företaget lades ner 2002. Därefter ledde han Pierre Bergé-Yves Saint Laurent Foundation som bland annat hanterade 7000 vintage-plagg från Yves Saint Laurents produktion. Året efter att Yves Saint Laurent avled gick en stor del av de tvås konstsamling till försäljning via auktionshuset Christie’s. Auktionen hade föremål och konstverk till ett värde av motsvarande nära 3 miljarder svenska kronor.

Bergé var engagerad på den politiska vänsterkanten och startade 1988 tidningen Globe som gav den socialistiska presidentkandidaten François Mitterrand sitt stöd och var sedan dess en betydelsefull ekonomisk bidragsgivare till Socialistpartiet och deras presidentkandidater.

Han var även med att sedan 1995 finanisera den franska gaytidningen Têtu där han var engagerad finansiär fram till 2013 då han för en symbolisk summa sålde sin andel till Jean-Jacques Auguier. Han var även inblandad i starten av TV-kanalen Pink TV. Han var aktivt engagerad i kampen mot Aids och för det könsneutrala äktenskapet. Han var bland annat ordförande för aids-organisationen Sidaction. Sedan 1992 agera han även som Goodwill-ambassadör  för UNESCO.

Han var under sin levnad även ordförande för Opéra Bastille, startade tidningen Courrier International och köpte 2010 aktier i tidningen Le Monde.

2017 gifte han om sig, under stor diskretion, med kollegan och mångårige vännen, den idag 59-årige amerikanske landskapsarkitekten Madison Cox. Cox är verksam i Marrakech där idag Yves Saint-Laurent ligger begravd och där det i oktober i år är planerat för öppningen av ett museum till modeskaparens ära.

Pierre Bergé avled fredagsmorgonen i sviterna av muskelsjukdomen Myopati.