– Vi söker samkönade par som vill få gratis hjälp att förbättra sin relation, säger Maria Norling, psykologkandidat vid Linköpings universitet. 

Hon är en av personerna bakom studien som fått namnet Mer Intimitet genom Kommunikation och Acceptans (MIKA).

– I tidigare studier, då man velat undersöka effekterna av parterapi, har forskarna riktat sig mot alla typer av kärlekspar. Tyvärr har få samkönade par sökt för att ta del av behandlingen, och inga samkönade par har sedan deltagit i studierna. Eftersom vi vet att relationsbekymmer finns inom alla nära relationer anser vi det viktigt att också utvärdera behandlingen på fler än heterosexuella par, säger Maria Norling,

Just relationsproblem är enligt Maria Norling en av de vanligaste problemen som vuxna personer uppger när de söker vård för psykisk ohälsa. En amerikansk undersökning från 2002 visar att separationer och relationsproblem var de främsta orsakerna till akut, känslomässigt lidande. I Sveirge tar den kommunala familjerådgivningen tar varje år emot drygt 20 000 ärenden som rör parrelationer.

– Särskilt depression tycks ha ett starkt samband med parproblematik. Kritik och fientlighet från partnern ses som en risk för utvecklandet av, och återfall i, depressioner. Svartsjuka i en parrelation betraktas som en riskfaktor för ångest, depression, känslor av hopplöshet, ilska, hot, försök att kontrollera sin partner, partnervåld samt misshandel, säger Maria Norling.

– Vi kan endast spekulera kring varför samkönade par tidigare inte visat intresse för parterapi i samma utsträckning som heteropar. Med den här studien vill vi öppna specifikt för samkönade par att delta. Detta för att på sikt kunna erbjuda en parterapi som vi vet är hjälpsam också för samkönade par.

Förväntar ni er hitta något särskilt, jämfört med resultaten från studier med heterosexuella?
– Vi förväntar oss, precis som i de tidigare studierna, att deltagarnas tillfredsställelse i relationen ska öka och att deras psykiska mående ska förbättras.

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%
Behandlingen bedrivs gratis över internet, baseras på kognitiv beteendeterapi (KBT) och pågår i åtta veckor. Behandlingen tar upp teman som är vanliga i många par, som kommunikationsproblem, konflikthantering, problemlösning, sex samt acceptans för varandras olikheter.

– Deltagarna har kontakt med sin behandlare via meddelanden i ett krypterat kontakthanteringssystem på internet. Via systemet får också deltagarna ett nytt textkapitel varje vecka med tillhörande uppgifter och övningar som behandlaren följer upp och ger återkoppling kring, säger Maria Norling.

Anmälan dig till studien här
Här läser du mer om MIKA-projektet och parterapi

ÄR PARTERAPI NÅGOT FÖR DIG?
Ditt kärleksförhållandes kvalitet är alltid upp till dig själv att avgöra. Det finns inga riktlinjer för hur ett bra respektive dåligt förhållande ser ut. Fundera:
– Hur vill jag vara som partner?
– Hur vill jag att min partner ska vara?
– Bråkar jag och min partner ofta om samma saker utan att finna en lösning?
– Har jag och min partner slutat att göra saker vi brukade uppskatta att göra tillsammans?
– Uppstår det ofta missförstånd i kommunikationen mellan mig och min partner?
– Skulle jag önska mer fysisk närhet till min partner?