Gott snack-poddaren Fredrik Söderholm bokdebuterade i höst med Sorry, allt gick åt helvete – min läkning i en sjuk värld. En bok där den 32-årige medieprofilen skildrar barndomen med en ensamstående mamma och sin bror där han ofta fick ta en vuxenroll. Fredrik har präglats av känslor av övergivenhet, skam och självförnekelse, vilket i sin tur ledde till en uppväxt med alkohol, droger och destruktiva relationer. Och nu skildrar han allt, med en hel del humor, i sin debutbok.

– När förlaget Harper Collins hörde av sig tänkte jag att jag kunde skriva en intressant självbiografi. Jag tar ju alla chanser jag får att stjäla folks uppmärksamhet och jag brinner för att vi ska våga visa upp mer av det fula. Jag ville visa vilken skit man ställt till med utan att rygga för det.

Ett exempel på sån skit var ett uppbrott på Gran Canaria där Fredrik lackade ur på sin dåvarande pojkvän för att han känt sig avvisad och stormade ut från en restaurang, letade droger på Grindr och la ut deras SMS-konversation i sociala medier.

Den händelsen var avgörande för en vändning och fick Fredrik att fråga sig vem han är och hur det blev så här.
– Det är extremt starka reaktioner över olika saker som förstört mina relationer. Genom att gå tillbaka har jag kunnat begripa hur det blivit så här, och nu brinner jag för att vi ska få en bredare och bättre förståelse för hur barndomsupplevelser påverkar oss. Hur man kan få trygga relationer som vuxen trots att man varit med om skit?
– Och det bästa är att de flesta kan bryta destruktiva mönster om det finns en vilja. Men många accepterar dysfunktion för att man är van och vet inget annat. Och det vill jag visa, att det går att få till en ändring.

Missbruket har Fredrik varit väldigt öppen kring. Både i P3-podcasten Hej, jag heter Fredrik och Ola Rapace-poddsamarbetet Sorry, allt gick åt helvete där de pratade om hur trauman bidragit till en destruktiv livsstil där han missbrukat droger, alkohol och porr.

Idag är Fredrik i en bra kärleksrelation där han inte känner behov att bedöva känslor med substanser. Men han har en hjärna som han menar är ”programmerad av kickar”.
– Häromveckan startade jag en skärmtidsdetox, och den har varit värre än att sluta med kokain. Men det gäller att hitta balansen. Jag har till exempel inte slutat helt med alkohol, däremot har jag dragit ner på intaget då jag gärna dricker fort och mycket.

Så vad ger dig kickar idag?
– Att sända liveradio. Gott snack skapades av genuin nyfikenhet och suget att träffa nya människor. Jag kör standup väldigt mycket nu för att repa inför min föreställning på Södra teatern i vår, som sen ska bli landsturné. Hälften av föreställningarna är redan slutsålda. Samtidigt försöker jag att uppskatta den lugna vardagen. Som att ligga i soffan och kolla på Gift vid första ögonkastet med pojkvännen och katterna.

Fredrik träffade sin nuvarande pojkvän på en efterfest i Göteborg efter att de haft kontakt i till och från i flera år.
– Jag var cynisk och ironisk, och inte intressant för honom då. För mig var han en kille jag kollade in på Instagram emellanåt, för att se vad han gjorde och så. Sen blev vi båda lediga förra våren och då tog han kontakt igen.
– Det här har varit den mest läkande relationen för mig. Man behöver inte gå och vänta på att bli färdigläkt eller älska sig själv innan man går in i en relation. Men det är bra att vara medveten om den skit man tar med sig så man aktivt kan jobba med den och hjälpas åt, så man inte gör om samma misstag igen. Kärleksrelationer triggar oss och man kan inte bara läsa om dem, utan måste leva i dem för att komma framåt. Det är som att gå på gym, du ser inga framsteg genom att bara läsa på om träning.

Vad har din kille lärt dig i er relation?
– Att det inte är farligt att berätta vad jag känner. Jag har sakta men säkert omprogrammerat min hjärna till att fatta att han inte lämnar mig om jag berättar saker som jag upplever fåniga eller skamliga. Nu vågar jag vara öppen och berätta vad jag känner.

Fredrik Söderholms förhållande till HBTQ+communityt är, trots att han sedan länge varit med killar, obefintligt.
– Jag har aldrig sökt mig dit. Var börjar det och var slutar det? Det har jag aldrig fattat. Jag gick aldrig ut på bögklubbar eller hade bögkompisar, och det kan jag ångra idag. Det hade varit otroligt bra att träffa killar som jag kunnat lära känna. Men det var för skamfyllt. Jag var ”straight acting” och undvek att berätta eftersom ingen misstänkte. Och jag kände lite, ”varför ska jag behöva komma ut som bög när mina straighta kompisar aldrig gör en grej av sin sexualitet”. Sen kom en middag med kompisar när jag kände att jag inte orkade tiga om det och då berättade jag. Och inget hände. Det vara bara ett ”jaha” och allt var som vanligt.

Har du varit på Pride?
– Njae. Jag har inte riktigt känt att det funnits plats för mig. Mitt ekipage i paraden finns inte. Jag kan inte relatera till läderbögarna eller drag-communityt. Jag vill ha ett ekipage med svarta jeans, sneakers och flanellskjorta, gubbrocksbögarna. Mörkertalet är rätt stort för min grupp för vi ser dom inte, säger Fredrik med ett leende.

Är din snubbe likadan?
– Nej, han har snarare öppnat nya musiklådor för mig, som Taylor Swift och Billie Eilish. Så det är ju spännande.

Våren 2022 drabbades Fredrik av en hjärnblödning vilket gjorde att han låg på sjukhus en längre tid. Idag är han fysiskt återställd och säger att han vill hinna med ännu mer i livet.
– Jag har släppt ängsligheter och gör det jag vill. Jag blev nog lite gränslös direkt efteråt, en känsla av att ”nu har jag överlevt och jag får göra vad jag vill och säga vad som helst till vem jag vill för jag har varit med om det här”. Men jag har nu försökt att bli en bättre människa.

Har du blivit tråkigare?
– Nej. Men jag är mindre gränslös, och mer balanserad, hänsynsfull mot mig och andra. Min ängslighet att uppfattas som platt har försvunnit, och det är rätt skönt att ibland vara enkel och odjup. Vi är ju alla rätt platta och samtidigt komplicerade på samma gång.

Slutligen, vad från boken vill du främst lyfta fram?
– Kopplingen mellan psykisk och fysisk hälsa. Vi kan spara mycket lidande om vi kan fokusera på hur olika saker hänger ihop. Jag vill belysa sambandet mellan emotionella trauman, fysisk och psykisk hälsa samt oförmågan att skapa bra relationer och hur just relationer är så otroligt centralt för vårt mående. Samt viktigast av allt: Hur man kan läka och må bättre.