På självaste menlösa barns dag 1898 föddes en av den svenska homosexuella historiens centralgestalter. Järnbruksarbetaren från Surahammar, Eric Thorsell. I vågor har hans insatser uppmärksammats för att sedan under perioder falla i glömska tills nya generationer imponeras av hans insatser.

Störst instas för att lyfta Thorsell gjorde onekligen forskaren Fredrik Silverstolpe som både skrev om Thorsell i bland annat tidningen Revolt och gav ut boken om hans liv, En homosexuell arbetares memoaren. Boken kom ut 1981, året efter att Eric Thorsell avlidit. En bok där hans insatser under 1900-talet som en förkämpe för ”de homosexuellas” rättigheter kom på pränt. Eric Thorsell valde stor del av sitt aktivistliv strategin att inte själv komma ut öppet, utan istället tala för ”de homosexuellas” sak. Det fick Silverstolpe att i minnesartikeln i Revolt november 1980 kalla honom ”de homosexuellas Röda nejlika”.

Thorsell var tidigt engaerad i att arbeta för avkriminalisering. 1927 (28) kom han i kontakt med Elise Ottesen-Jensen, som grundat RFSU, då hon besökte hans hemort Surahammar och höll föredrag på Folkets Hus. Via henne kom han i kontakt med Hirschfeldintitutet i Berlin, där den tyska homorörelsen hade ett av sina centra. Han studerade en kortare tid vid institutet, blev vän med Felix Abraham, biträdande chef och specialiserad på forskning kring transsexualitet. Inspirerad av det arbete som pågick i den tyska huvudstaden bibehöll han kontakten med Abraham när han försökte forma en homosexuell rörelse i Sverige och det diskuterades att starta en svensk homotidning med arbetsnamnet Lysis. I diskussionerna fanns även Torsten Amundson med liksom journalisten Ove Ahlström. På grund av penningbrist men även olika syn på hur kampen för homosexuellas rättigheter skulle drivas, i öppenhet eller mer diskret, så fick organiserandet vänta till 1950-talets början så RFSL blev den svenska organisationen för homosexuellas rättigheter, idag hbtqi+rättigheter. Thorsell själv valde dock att redan den 10 februari 1933 hålla ett öppet föredrag på Klara Folkets Hus i Stockholm på temat ”Är de homosexuella rättslösa eller förbrytare?” och resa runt i landet som just sexualupplysare.

På senare tid har Mika Handelsman-Nielsen blivit den som lyfter fram Eric Torsell. I artiklar på bloggen Queers Against Capitalism berättar Mika om möten med personer som stod Eric Thorsell nära. Biskopen i Västerås stift, Mikael Mogren, är en annan person som engagerat sig i att ge Eric Thorsell en rättmätig plats i den svenska historien. 2014 var han en av initiativtagarna till att få en gravsten på plats i Surahammar. Ett minnesmärke som invigdes av dåvarande biskopen Carl-Bertil Ytterberg och dåvarande ordföranden för RFSL, Ulrika Westerlund. Surahammars kommun hyllar även sin sexualupplysnings och homorättighets-pionjär genom att årligen, i samband med Suradagarna, dela ut ett stipendium i hans namn till en person som under det gångna året gjort ”betydande insatser för hbtq-frågor”

QX gör sin hyllning i slutet av december 125 år efter att Eric Thorsell föddes i Munktorp genom att publicera inslaget i Stockholm Gay Radio som sändes 1981 för att uppmärksamma att Fredrik Silverstolpes bok just kommit ut. I samband med RFSL-kongressen i Skövde 1980 intervjuade jag honom över en kopp kaffe. Ett litet stycke homohistoria! Klicka här nedan. i det halvtimmeslånga inslaget ingår även musik.