Filippa Fernqvist
Ålder: 30
Bor: Stockholm
Yrke: Reporter TV4 Nyheterna

Hur upplever du att attityden gentemot transpersoner är idag?
– Generellt upplever jag att det är ett betydligt hårdare klimat, och det understöds även av den senaste rapporten från Ilga Europa. Jag har även märkt av det i mitt jobb när jag ute och träffar transpersoner. Själv är det inget jag kommer i kontakt med förutom på sociala medier. Särskilt på Tiktok där det är många hatiska och hotfulla kommentarer. Jag är glad att jag är 30 och inte var lika synlig när jag var yngre som jag är idag. Det hade jag inte orkat med.

Läser du kommentarerna?
– Nej det gör jag absolut inte.

Har du förändrat ditt sätt att leva sen du blev känd?
– Ja, jag åker inte kollektivt längre, jag undviker att vara ensam när jag är ute. Men jag har ju världens bästa arbetsplats och vi har hög säkerhet på TV4 så jag upplever inga hot i min vardag.

Hur påverkades du av den offentliga diskussionen kring könstillhörighetslagen?
– Det är svårt att stänga av på grund av mitt jobb, så jag har följt den men inte jobbat med just den här frågan. Det kan kännas för personligt med tanke på min erfarenhet, bakgrund och uppväxt, men det som är skönt med mitt jobb att man ser på saker och ting med ens ”journalistglasögon” och inte på ett personligt plan. Dock bevakade jag inte själva debatten, jag gjorde bara ett större jobb där jag åkte ner till Malmö och intervjuade 15-åriga Lo som är med på plåtningen idag. Vi ville träffa någon som faktiskt berörs av den här lagen.

Vem eller vilka skulle du vilja sätta i skolbänken i Transskolan?
– Ingen specifik, utan ALLA skulle behöva det! Jag tror inte svenska folket har koll på alla termer.

Vad gör du idag och vad har du för framtidsplaner just nu?
– Jag hoppas fortsätta på TV4. Jag har fått upp känslan och intresset för att granska de vid makten, det är spännande att begära ut handlingar, alltid hittar man några intressanta saker. Sen kommer jag vara involverad i bevakningen av det amerikanska presidentvalet i höst.

Jag vet att du är en arbetsnarkoman, har du något privatliv?
– Jadå, när jag väl är ledig försöker jag tillbringa tiden med min familj och min flickvän. Sen ser jag fram mot att fira midsommar. Min kusin har köpt ett hus i Dalarna precis vid vattnet så där ska jag fira en riktig midsommar som jag tänker att midsommar ska vara, med nära och kära.