Whippet Lab & Social Justice Club ägs av Jami Weinstein och VS Brodie från New York respektive Detroit, och har i år funnits på Södermalm drygt tre år. ”Food, Beer, Cocktails, Activism” står det på den röda markisen och en stor regnbågsflagga vajar över trottoaren. Här smids planer för en bättre värld, allt medan god mat och perfekta drinkar serveras.
Maten består av ”medium plates”, mediumstora rätter att dela, att beställa in flera, att äta till en välblandad cocktail eller en av Whippets många hantverksöl. Menyn är till större del vegetarisk/vegansk med favoriter som Macaroni & Cheese, Vietnamese Noodle Sallad, Burrata och Grilled Sandwich. Men visst finns här fisk i form av lax-tacos och torsk med gul och grön zucchini.
– Vi vill ha en bra balans med flera alternativ. Tanken är att menyn ska innehålla influenser från flera kök, nåt för alla: Lite italienskt, mexikanskt, asiatiskt, och såklart, amerikanskt, berättar VS, som bossar i köket.
Menyn byts efter säsong och inspiration, även om vissa favoriter består. Råvarorna är ekologiska och närproducerade, något som går igen även i baren. För här finns varkenöl från stora bryggerier eller husets vin, serverat från BiB.
– Vårt husets vin kostar 80 kronor, och är liksom de andra vinerna på menyn organiskt och av mycketbra kvalitet, berättar VS.
Öl-biblioteket består av ”craft beer”, hantverksöl med klass. Bland annat Whippets egna Black is Beautiful, en salted caramel stout, där intäkterna går till BLM-rörelsen. Och till Thanksgiving kom dessutom Pumpqueen, en red belgisk ale med toner av pumpa, lingon och honung.

– Att vara ett kvinnoägt, och dessutom queerägt bryggeri, är unikt. Men det har så klart varit en hel del ”mansplaining” kring bryggerikunskap när det framkommit, säger VS och rycker på axlarna.
På cocktailfronten går kvalitetstänket igen. Drinkarna, som fått passande politiska namn som LBG&T, Lavender Menace, No Border Wall och Get Woke har en bas av sprit från svenska producenter, exemplevis egna gin-märket Whippet Lab Bleeding Heart Elixir Gin producerade med Tevsjö Distilleri i Järvsö, en av flera små tillverkare som vi samarbetar med. Allt för att hitta de bästa ”top shelf” märkena, men ändå kunna hålla rimliga priser på genomarbetade cocktails.
Till och med snacksen i baren är egenproducerade: VS mandlar i olika smaker och husrökta oliver.
På Whippet Lab pratar man om ”social justice”, en tanke om en slags social rättvisa där man genom vardagsaktivism bidrar till ett bättre samhälle. Genom åren har Whippet Lab samarbetat och samlat in pengar till alltifrån DM25, som verkar för demokratin i Europa, till svenska RFSL och aborträttsaktivister från Irland. Och under covid-19-pandemin i våras körde de i nästan två månader ut mat två gånger i veckan till Judiska Hemmet.
– Social Justice rör allt från ekonomi via klimat till feminism, anti-rasism, HBTQ-aktivsm…ja, hur olika communites påverkas. Som queerpersoner kan vi inte bara tänka på oss själva, att vara queer är inte tillräckligt, vi vill hjälpa alla människor som på något sätt förtrycks.
– Vi är fler om vi går samman. Och det finns något mellan att bara ignorera allt och att stå längst fram på barrikaderna. Om alla gör sin lilla grej, kan så mycket förändras.
Apropå förändring. I början av november var det val i USA. Skulle Trump få fyra år till? Som tur var röstades han bort, men hans styre har satt djupa spår.
– USA har tyvärr blivit ett fascistiskt land där en president kan få utbrott på Twitter. Även om vi nu lyckats rösta bort honom finns det fortfarande mycket att göra, säger VS.
Sist det var val i USA var Jami och VS i full gång med att öppna Whippet Lab, och de som varit aktivister hela livet kände än mer då att de inte bara kunde uppfylla drömmen med att öppna en restaurang.
– Vi som varit aktivister hela livet kunde inte bara göra nåt kommersiellt. Vi ville ge tillbaka och få folkmedvetna, och det tändes ju ännu mer när Trump vann valet. Och inget har ju ändrats, kampen har snarare blivit ännu hårdare, fastslår VS.
Innan corona-pandemin ordnade Whippet Lab klubbkvällar med dj:s, men dessa har av förklarliga skäl fått pausa. Då får man hitta andra lösningar på sociala sammankomster och under Stockholm Pride anordnade Whippet återigen dragbingo, denna gång med runt fyrtio sittande gäster. Det har även arrangerats Whippet Supper Club med Moa Svan, och filmvisningar av queerfilmer som lesbiska kultfilmen Go Fish (där VS har en roll!), Tell it to the Bees och Tel Aviv. Och i oktober var det återigen AtmosQUEER: HalloQWEEN med DJ Mona Taklani.
Whippet Lab’s ägare, Jami och VS, identifierar sig som queer, men frågar sig varför barer och restauranger bara får etikett baserat på deras ägares identitet när ägarna identifierar sig inom HBTQ spektrumet eller som rasifierade.
– Vi vill bara ju fortsätta att skapa en kul plats som är öppen och inkluderande för alla som gillar ett kreativt kök, bra öl och goda cocktails – särskilt de som bryr sig om omvärlden och dess mångfald.
Och slutligen: Ja, med tanke på namnet är hundar såklart extra välkomna.