Okej killar, hur ofta runkar ni?
Freddie, 27 år, Linköping: Jag runkar minst en gång om dagen, ofta två gånger. Har jag inte gjort det på hela dagen, så blir det innan sängdags…
Markus, 22 år, Lund: Sex gånger i veckan kanske.
Jesper, 32 år, Stockholm: Varannan dag, men ibland tre gånger om dagen. Väldigt olika.
Martin, 34 år, Stockholm: Det brukar bli varje dag, men det kan gå i perioder. Ibland kan det gå en vecka mellan gångerna. Man kan helt enkelt vara för trött eller stressad.
Janne, 43 år, Stockholm: Varje dag.

När runkade ni för första gången?
Freddie: Just att runka med handen kommer jag inte ihåg… Jag minns när man som lite yngre (7-8 år kanske), gnuggade sig mot madrassen, i någon typ av njutning… Jag kan faktiskt inte minnas första gången jag runkade mig till utlösning.
Jesper: När jag var tretton. Jag kommer ihåg hur jag för första gången fick tillbaka förhuden, jag hade varit trång tidigare och insåg att fan, vad skönt det var. Sen runkade jag typ varje dag efter det. (skrattar)
Martin: Jag var väl 13-14 när jag kom första gången. Det var hemma på toaletten.
Janne: Runt tio upptäckte jag att det var skönt att ta på kuken. Så jag klippte hål i byxfickan och gick och kände på mig själv. (skrattar). Men jag kom inte förrän ett par år senare då jag hjälpte farsan med en slipmaskin och sladden till maskinen löpte fram och tillbaka över gylfen och till slut kom jag. Det var en nästan chockartad upplevelse!

Har ni blivit påkomna när ni runkat?
Freddie: En gång. Jag bodde ihop med en tjejkompis. Jag satt och runkade framför datorn, till någon film, när dörren, som jag hade låst, började låsas upp. I min iver försökte jag få upp brallorna, men jag hann bara få upp kallingarna… Lite pinsamt, men hon såg aldrig något naket…
Markus: Ja, rätt nyligen. Jag var inneboende och tjejen jag bodde hos kom hem mitt i natten och öppnade dörren. Men jag vet inte om hon såg mig, det var rätt mörkt.
Martin: Ja, av min mammas man. Jag hade plockat fram hans porrfilmer och satt framför teven när han kom hem tidigare. Jag hann precis få upp byxorna men det var så uppenbart vad jag höll på med (skrattar). Vi enades om att inte berätta nåt för mamma.

Vilken tid på dagen runkar ni oftast?
Freddie: Är jag ledig, så kan det bli när jag går upp. Jobbar jag så kan det bli när jag kommer hem, eller på kvällen innan sängdags… Oftast är det nog på kvällen…
Markus: Kvällen. Innan jag somnar brukar jag kolla på filmsnuttar från Qruiser. Jag har gjort en playlist så att jag kan kolla på dom jag gillar bäst.
Jesper: När jag är ensam hemma eller när jag känner mig kåt. Jag gillar att bygga upp en kåthet under dagen och sen plocka fram kuken när jag kommer hem.
Martin: I 99 procent av fallen innan jag somnar. Man somnar så bra då…

Var brukar ni runka?
Freddie: Jag runkar oftast i soffan, framför datorn, eller i duschen.
Markus: Oftast i sängen, och alltid med en film till. Jag brukar inte runka utan att se film.
Jesper: Framför datorn eller i duschen.
Martin: Nästan alltid i sängen, men ibland blir det i duschen också.
Janne: Sängen, duschen och framför datorn. Ofta framför spegeln. Min pojkvän brukar också runka framför spegeln. Det är jäkligt schysst att kolla in sig själv.

När runkade ni senast?
Freddie: Senast var efter jobbet idag… Jag kollade på en porrfilmsnutt på nätet, och tänkte väl mest på den filmen. Det var en film med två grabbar som sög varann, satte på varann och sprutade.
Martin: I förrgår. Jag kollade på en film med Michael Lucas som jag laddat ner.
Jesper: I går. Jag kollade på en film jag laddat ner.
Janne: Igår när jag kollade på en filmsnutt från Internet.

Brukar ni kolla på porrfilm? I så fall hur? DVD? Datorn? Klipp från Qruiser?
Freddie: Jag kollar ofta på film… Det blir nog någon snutt varje dag på Qruiser, xtube.com, DVD. Det är riktigt nice att runka till porr…
Robert: Oftast, ibland kan jag kåtchatta lite med andra grabbar och ibland ringer jag nån linje.
Jesper: Alltid, jag har laddat ner filmer från nätet och har några favoriter som jag kollar på.

Brukar ni använda nåt slags hjälpmedel när ni runkar?
Freddie: Oftast använder jag inget hjälpmedel. Jag har en dildo, som jag kan använda ibland, men är inte så jättevan vid det. Än.
Jesper: Nja, oftast inte men, och jag vet, att det låter sjukt, men en kondomklädd tjockare korv kan vara galet skönt.

Hur länge brukar du runka?
Freddie: Sitter jag och surfar framför datorn, och kollar på filmsnuttar och annat, så kan jag hålla på ett tag, 20-30 minuter, men ibland när det bara är orgasmen och sprutet som jag vill åt, så kan det gå på 5 minuter.
Jesper: Alltså, ibland kan det bli en pryl att få till ett jävla sprut om jag inte haft sex eller runkat på länge och då kan jag sitta i ett par timmar (skrattar). Men fan vad det kan vara värt det. Underskatta aldrig förspel på egen hand…
Markus: Är jag skitkåt går det förbannat snabbt, men som mest tar det en halvtimme.
Martin: Det kan vara alltifrån fem minuter till en timma, men det vanligaste är nog runt tjugo minuter. Jag är rätt lättstartad och blir hård väldigt snabbt när jag bestämt mig för att runka.

Har ni träffat andra bara för att runka ihop?
Freddie: Jag har runkat ihop med en del grabbar…, en åt gången… Men det har varit en del av sexet liksom. Jag har aldrig träffats bara för runk.
Markus: Nej, träffar jag nån vill jag mer än att runka…
Jesper: Ja, ett par gånger har jag träffat andra bara för att runka. Gillar själva prylen med att bara ses för att spruta ihop.
Janne: Nej, det känns så… fattigt.
Martin: Nej, lite pinsamt så har jag inte det. När jag var yngre var jag för blyg för att träffa nån för runk, sen kom jag in i en period då jag hade mycket tillfälligt sex, och sen var jag i ett förhållande och idag skulle jag inte kunna träffa någon bara för runk, eller ens bara för sex för den delen. Jag vill ha ut mer än så.

Har ni nån gång fått skavsår för att du runkat för mycket?
Freddie: Jag har aldrig fått skavsår av för mycket runk, men av för hårt runk. Det var när man blev lite för kåt, och runkade och typ klämde lite av skinnet….
Markus: Ja, men oftare från när man haft sex (skrattar).
Jesper: Nej, men en gång gick den här strängen mellan ollonet och kuken av. Fan, vad rädd jag blev när blodet började forsa…
Martin: Ja, det har ju hänt. Ibland är man ju jättekåt och kan runka tre gånger om dagen och får man skavsår så struntar man i det och kör i alla fall.

Pratar ni öppet med polare om runk?
Freddie: Jag kan prata öppet om runk med vissa polare, men det händer inte ofta… Jag har mycket tjejkompisar, och inte så många gaypolare, så det blir lite dåligt med det snacket tyvärr. Men vad ska man snacka om egentligen?
Markus: Med min tjejkompis pratar jag. Hon frågar ofta om allt (skrattar).
Martin: Nej, inte direkt. Det blir väl mer att man snackar i telefon och typ avslutar med att ”nej, nu ska jag ta och runka och lägga mig”. Men visst, det är lite konstigt eftersom vi pratar helt öppet om sex och så.

Varför pratar man så lite om onani? Det verkar ju lättare för folk att prata om sex mellan två än onani…?
Freddie: Sex är ju något man delar med andra, och på något sett tror jag att det därför blir lättare. Onani på egen hand blir lättare att ”dölja” och säga att man inte gör… så värst ofta..
Martin: Jag tror att det har med uppfostran och samhällets syn på onani att göra. Mina föräldrar har aldrig pratat om onani och det är uppenbarligen ett ämne som är tabu. Men frågan är om man vill ha bort det tabut? Det är ju lite det som är det upphetsande med att runka, att det är lite spännande och förbjudet. Jag tycker att det är okej att ha det för sig själv och att det han fortsätta vara privat och personligt.

Kan runk vara bättre än sex?
Freddie: Onani är riktigt underskattad, men jag tror dock inte att det för mig någonsin kan slå ett riktigt bra sex.
Markus: Nej, det tror jag inte. Däremot kan man ha ångest efter sex, det har man inte efter att ha runkat.
Martin: Ja, absolut. det kan vara grymt mycket bättre än dåligt sex. Men sex och onani är bra på olika sätt: Onani är bra för att ingen kan göra det lika skönt för dig själv som du, men sex är fantastiskt för att det är så intimt och skapar närhet med en annan person.
Janne: Jag och min sambo har en relation som inte bygger på sex och då är onani perfekt. Vi har testat att träffa andra men det känns bara fel. Jag är nöjd med att bara runka och att vi nån gång ibland har sex. Fast bättre? Det är två skilda saker och båda är bra.

Bör man okeja med sin partner om man runkar (så att han inte är sugen och så har du redan kommit en timme tidigare?)
Freddie: En svår fråga för mig, eftersom jag aldrig har haft ett sådant längre förhållande. I ett homosexuellt förhållande tror jag att det är mer legitimt att runka på egen hand, än vad det är i ett heterosexuellt förhållande. Där är det tabu känns det som.
Markus: Inte okeja, men man kan ju säga att man har runkat och då är det väl lugnt och så ger sig partnern.
Janne: Det är inga problem för mig. Jag har lite svårt att förstå det här problemet Jag kan ha sex när som helst, även om jag inte är kåt, om det handlar om någon jag älskar. Jag har gärna sex med den jag älskar och ställer gärna upp om han vill. Jag har haft många pojkvänner som vill mer än jag och det har jag inga problem med.

Är det okej att runka i ett förhållande?
Freddie: Ja. Det är snarare vad man tittar på, eller tänker på under tiden, som ska ifrågasättas. Tänker man enbart på andra killar, så känns det lite mindre okej. I och för sig så är det enbart tankar, som ingen annan behöver få reda på…
Jesper: Ja, absolut. Ibland synkar man inte och ibland är det bara så jävla skönt att få sin egen tid med kuken.
Martin: Ja, absolut! Mitt ex kunde bli sne för att jag runkade och menade att vi lika gärna kunde ha sex. Men lika mycket som man behöver vara ensam och få utrymme i ett förhållande så behöver man få runka.

Vart brukar du spruta?
Freddie: Ofta på min mage, eller så har jag ett flervikt hushållspapper, om jag vill avstå från att bli så kladdig. Men det kan ju samtidigt vara rätt nice att bli…
Markus: På magen oftast. Jag brukar stå på knä framåtlutad och runka och sen när jag kommer böjer jag mig bakåt och sprutar på magen.
Jesper: Ibland går jag in i duschen under runken, för att bara spruta rakt ut, och ibland tar jag det i en bit papper.
Martin: Oftast på mage och bröst. Jag brukar ha en handduk i närheten så jag kan torka av mig direkt efter.
Janne: Jag brukar knipa åt förhuden så att allt samlas innanför den och sen tömmer jag ut det. Det är så praktiskt att inte bli kladdig.

Har ni smakat på er egen sats?
Freddie: Ja det har jag gjort. Dock inte så värst mycket. Är ingen satssväljare..
Jesper: Japp. Gillar att smaka på försatsen också. Jag är alltid sugen på att smaka satsen medan jag runkar men så fort den lämnar kuken blir det inte alls intressant…
Janne: Nej, det är ju extremt tändande medan man håller på men så fort det lämnar kuken så försvinner den idén. Det skulle ju vara vitsen att suga av sig själv så att man får det direkt ur förpackningen…

Är ni nöjd med era kukar?
Freddie: Utseendet är jag jättenöjd med, men kanske att jag skulle önska ett par centimeter längre…
Jesper: Ja, absolut. Visst drömmer man om en jätteballe ibland, men jag är nöjd med den.
Markus: Ja, vi kommer bra överens (skrattar)
Martin: Ja, det måste jag säga. Den är snygg, fyller sitt syfte och ingen har klagat på den.
Janne: Ja.

Har ni nåt ”tips”? Typ att använda glidmedel? Smeka sig på ett speciellt sätt osv…?
Freddie: Jag kör gärna utan glidmedel, och kan smeka och nypa lite i bröstvårtorna. Ibland ser jag till att ollonet blir torrt, och så runkar jag bara ollonet. Orgasmen blir riktigt skön då, men tar lite längre tid.
Janne: Jag fick ett tips från en kompis om en slags kukring som även har en grej man penetrerar rumpan med. Den går som ett u från kukringen in i analen. Fantastisk! Jag beställde min på dildoking.de
Jesper: Jag brukar vrida näven väldigt mycket för att få nya grepp, vilket kan vara grymt skönt.

Kan ni suga av er själva? Testat?
Freddie: Nä, jag kan tyvärr inte suga av mig själv. Jag har självklart testat, och hade inte långt kvar till att kunna nå med tungspetsen iallfall.
Martin: Nej, tyvärr. Men jag kunde det tidigare. När jag var 17-18 var jag smal och mjuk i kroppen och då kunde jag suga av mig själv. Det var en häftig känsla men det gjorde förbannat ont i ryggen efteråt. Så jag sörjer inte att den egenskapen försvunnit..
Janne: Nej, men skulle jag få tre önskningar skulle det vara en av dom. (skrattar)

Läs också: Tjejer snackar onani

Reportaget publicerades i QX januarinummer 2008.
Ladda ner QX januari 2008 som PDF