Vi går rakt på sak tjejer. Hur ofta onanerar ni?
Nathalie, 27, Stockholm: Det varierar. I tentaperioder kan det bli 4-5 gånger per dag. Ofta som belöning efter ett avklarat kapitel. Sen händer det att jag inte tänker på att onanera på ganska länge, det kan gå flera dagar. När jag har varit i ett förhållande har det naturligtvis blivit mindre.
Emma, 41, Helsingborg: Periodvis mer ibland mindre, beroende på hur jag mår allmänt. Men genomsnittligt ca 2-3 gånger i veckan.
Sara, 26, Norrbotten: Beror på, men 3 gånger i veckan blir det oftast.
Sofia, 27, Uppsala: Det blir lite infall då och då, kanske någon gång i månaden. Jag blir väldigt sällan upphetsad bara så där pang på när som helst och måste springa iväg och onanera. Jag tänker nog mest på sex när jag är i närheten av en person som gör mig attrahera, någon som jag vill ligga med och som vill ligga med mig (det förutsätter jag alltid, haha).
Camilla, 27, Solna: Beror väldigt mycket på. Är jag i en aktiv relation så mer sällan, eller i sällskap med min partner som en del av vårt sex. Men vissa perioder kan jag onanera flera gånger per dag. Jag är bara så kåt och det är fantastiskt skönt att lätta på trycket då. Andra perioder kan det gå månader emellan.

Killar säger ju oftast runka, vad brukar ni använda för ord?
Emma: Har inget speciellt ord. Brukar bara säga ”smeka mig själv”.
Camilla: Jag runkar. Det låter både skönare, roligare och snuskigare.
Sara: Jag använder ofta ”ta på mig själv” när jag pratar med andra om det.
Nathalie: När jag pratar om det med vänner blir det gärna längre omskrivningar. Som ”nä, hörrni nu ska jag hem och ta ett långt varmt bad och riktigt njuta av mig själv” eller ”förlåt att jag är sen, jag kör samma trista fantasier om och om igen, det tar mycket längre tid än normalt”.
Sofia: I seriösa sammanhang säger jag onanera. ”Synda med handen” har jag nog sagt också, halvt skämtsamt. Eller: ”Nej, nu ska jag gå hem och behandla min kropp som ett nöjesfält!” (skrattar)

Vilken tid på dagen brukar ni oftast onanera?
Sara: På mornarna och på dagarna.
Camilla: Kvällar.
Emma: Oftast kväll eller natt.
Nathalie: Helst på dagen. Halvslöa helgdagar är bra, inte allt för tidigt på morgonen dock. Jag vet inte riktigt varför. Kanske har med blodcirkulationen att göra?
Sofia: En råkåthetskänsla kan ju rent teoretiskt inträffa lite närhelst… Men jag ser det mer sannolikt att det händer efter, låt säga, ett L-Wordavsnitt än under ett tisdagsmöte på jobbet.

Hur länge brukar ni onanera?
Nathalie: Stor variation. Från en quick fix till en timmes slöonani.
Emma: Om jag vill njuta en längre tid kan det väl röra sig om en halvtimme-timme.
Sara: En halvtimma ungefär.
Sofia: Allt från en snabb femminutare till en halvtimme-fyrtio minuter.
Camilla: Jag har väldigt lätt för att komma men ibland vill man ju dra ut på det bara för sakens skull. Jag och en killkompis tog tid på hur långa orgasmer vi fick en gång – var och en på olika håll ska tilläggas – och som alltid kände jag mig väldigt nöjd med att vara född till kvinna!

Har ni nån gång fått skavsår för att ni onanerat för mycket?
Sara: Jo det har jag fått, aj aj aj.
Nathalie: Nej, det har ömmat och bultat men några sår har inte uppkommit.

När onanerade ni senast? Tänkte ni på nåt speciellt?
Camilla: Natten till igår, över telefon med min nya partner i andra luren. Jag tänkte på hennes fantastiskt underbara kyssar.
Sara: Igår hos min tjej medan hon var på jobbet. Jag tänkte på min tjej.
Nathalie: Igår kväll. I min säng. Innan jag somnade. Det blev en mix mellan tankar på hur jag skulle förföra en flört som jag har haft intresse för ett tag, en scen från en flatfilm och någon form av hiss-sex.
Emma: Jag onanerade igår kväll i min säng. Jag tänkte på NÅGON speciell och på hur skönt vi har det när vi träffas.
Sofia: Det var kanske någon månad sedan, innan jag skulle sova, då tankar om helgens bravader och den vackra göteborgskan dök upp…

Har ni några tips, typ att använda glidmedel?
Emma: Glidmedel har jag inget behov av. Men det är skönt att ligga på mage och röra vid sig själv både bakifrån och framifrån samtidigt. Ibland är det skönt att låta baksidan av handen vila mot till exempel ett armstöd på en soffa och sedan låta kroppen röra sig mot den.
Sara: Glidmedel är bra om du ska använda dildos, annars tycker jag duschen strålar super!
Nathalie: Det är ju lätt att glömma att smeka andra delar av kroppen än könet. Det kan kanske kännas larvigt att smeka sig själv sensuellt på magen, låren och brösten – men det förhöjer helt klart känslan. Att låtsashångla mot armen är visserligen too much för mig, även om jag vet att de läpparna ger lika mycket njutning som det andra paret. Jag kanske skulle börja suga på något istället?

Brukar ni använda några slags hjälpmedel när ni onanerar?
Sofia: Ibland. Glidmedel och dildo. Det beror helt på humör.
Sara: Jo jag använder dildos och fingrarna.

Har ni smakat på fingrarna nån gång?
Sara: Lustig fråga faktiskt. Men jo, det har jag gjort.
Sofia: Ja det har jag, för att jag helt enkelt vill veta hur jag själv smakar, inte för att det gör mig mer upphetsad.
Camilla: Någon gång ibland, men mest när jag har sex med min partner. Det är ju fantastiskt sexigt när hon gör det…
Emma: Javisst! Jag tycker att det kan vara sexigt att röra mig själv, och sedan föra mina fingrar mot den andres läppar. Även att ta den andres hand och föra den mot hennes kön tillsammans med min, för att sedan låta henne smaka på sig själv och att kyssa henne tillsammans med hennes fingrar.

Brukar ni kolla på porrfilm?
Camilla: Ja det händer, dvd eller film på datorn.
Sara: Jag brukar kolla på porrfilm hemma via datorn eller dvd.
Nathalie: Ja, när det måste gå snabbt så ser jag på filmer i datorn, oftast liggande i sängen. Orgasmen ger ungefär samma mättnadskänslor som en Big Mac.
Emma: Jag har kollat på både video, dvd och teve. Och jag föredrar heteroporr!
Sofia: Det har hänt att jag fastnat framför datorn och frossat i alla möjliga knullklipp som internet har att erbjuda. Är man kåt så är det ju väldigt praktiskt. Men kåtheten kan lätt slås bort av att jag inser hur många människor som utnyttjas i porrbranschen. Då föredrar jag faktiskt fiktion där det dessutom oftast är snyggare gjort, med snyggare människor och med större utrymme för egen fantasi.

Har ni onanerat med andra?
Camilla: Med olika partners, som en del av förspel eller sex.
Nathalie: Som barn och tonåring tillsammans med flickvänner och kompisar, men det var ju ett bra tag sedan. I och för sig – om det nu kan räknas – så misstänker jag att en brud som satt två stolar framför mig på flyget till NYC höll på med precis samma sak som jag.
Sofia: Jag har aldrig onanerat med en kompis. Hur tänker man då? Det känns väldigt avlägset. Vid ett tillfälle, mitt i sexet med min förra tjej, vill jag minnas att hon ville se när jag gjorde det. Det var hett men inget som vi skrek ”wow, det här måste vi göra jämt!” över.

Varför pratar man så lite om onani?
Emma: Jag tror att det beror på att man fortfarande anser att onani är något man gör privat och ofta ensam. Kanske är det så att det fortfarande ligger något skuldbelagt i att bereda sig själv njutning.
Camilla: Det är alltid svårt att diskutera öppet om något som varit tabu så länge. Och just onani har verkligen varit supertabu. Men det känns som det, precis som med sex generellt, har blivit mer ok att prata om. Men samtidigt – onani är något du oftast gör privat. Det är din egen stund med dig själv. Jag har inga problem med att säga att jag onanerar, men ser ingen anledning i att komma till puben och säga att GUD vad skönt det var igår. Inte för att jag skäms, de flesta onanerar. Men det är min grej.
Sofia: Jag tror det är lättare att prata om sex eftersom det har högre status att ha en jävligt hett och bra sexliv. Det är något att sträva efter tillskillnad från att sitta hemma själv och onanera. Det kan tvärtemot ses som lite misslyckat…

Pratar ni öppet med era vänner om onani?
Sara: Jo, jag är öppen om det!
Camilla: Nej, inte direkt. Däremot kan jag säga till min partner att jag runkade nyss för att jag var så kåt och att jag vill ha partnern i fråga typ NU. Dirty talk.
Emma: Jag pratar med mina närmsta vänner, men med en skämtsam jargong.
Sofia: Jag har inga problem att göra det, om jag vill. Men… nja, det är inte så spännande att prata om tycker jag. Jag kan känna att det är lite jobbigt att lyssna på någon som går in på värsta detaljerna och nämner saker som jag själv inte tänder på.
Nathalie: Vi diskuterar framförallt fantasier. En väldigt straight väninna berättade nyligen att hon börjat fantisera om att slicka en Grace Jones-liknade kvinna och att hon aldrig kommit så hårt på egen hand. Vi har kommit närmare varandra efter detta. Jag kan för övrigt bli ganska oroad för de vänner jag har som inte onanerar. Det känns osjälvständigt och jag är ganska övertygad om att deras sexliv är sämre än det borde vara. Framförallt så är det ju en stor förlust att inte kunna ge sig själv njutning när man vill.

Är det okej att onanera när man har ett förhållande?
Nathalie: Ja.
Emma: Absolut.
Sara: Självklart!
Sofia: Det är väl klart att det är okej. Man får göra vad man vill med sin egen kropp.
Camilla: Funkar sexet med partnern är det väl bara att onanera på! Men det kanske inte är lika kul om man onanerar mycket för att sexet är otillräckligt – då måste man lyfta frågan och se till att få igång ett bra sex – och onanerar man hellre än har sex med sin partner så kanske man ska ta sig en funderare.

Bör man okeja med sin partner om man onanerar, så att hon inte är sugen och så har man redan kommit en timme tidigare?
Sara: Nej, det tycker jag inte. Känner man för att onanera ska man göra det.
Sofia: Jag ser inte vitsen med att onanera om man kan välja att ligga med sin partner istället. Skulle man inte lätt tolka det som att man var kass i sängen om tjejen frågade: ”Du, är det okej att jag går och onanerar… eller vill du ha sex?”
Emma: Men jag tycker inte att man behöver fråga. Jag får inte mindre lust av att onanera. Snarare tvärtom! Ju mer njutning man får desto mer vill kroppen ha.
Camilla: Jag brukar ha lätt för att komma igång igen, så även om jag skulle ha onanerat en timme innan så skulle det inte vara något problem.
Nathalie: Och har man onanerat och inte riktigt är på hugget så får man bita ihop och köra ändå. Det brukar oftast finnas plats för mera. Man ska vara glad att man får ha sex!

Kan onani vara bättre än sex?
Sara: Jo, det tycker jag.
Camilla: Kan det säkert. Men jag föredrar att fysiskt få uppleva en annan person. Det ger mig så mycket mer och jag kommer också på ett helt annat sätt med en partner.
Emma: Onani kan faktiskt vara bättre! Man får ha sina egna bilder i huvudet och fantisera fritt utan att bli distraherad av vad den andra gör. Samtidigt vet man själv precis hur hårt eller mjukt och när man ska göra vad. Kan vara skönt att slippa behöva förklara och visa ibland. Men efteråt kan det kännas ganska tomt…
Nathalie: Att onanera slår helt klart dåligt, fantasilöst och pliktfullt sex. Men jag tror att fler sinnen stimuleras när man har sex vilket gör att det oftast blir bättre.
Sofia: Jämför man bra onani med bra sex så är ju såklart sexet mycket mer speciellt. En annan kropp, andra dofter, smaker, andetag och rörelser som man inte är beredd på…

Har ni testat om ni kan slicka er själva?
Camilla: Nej.
Sofia: Haha, nej… det låter alldeles för krångligt.
Nathalie: Har faktiskt aldrig tänkt tanken.
Sara: Hade jag kunnat det skulle jag ha gjort det. Det vore jo inte så dumt.
Emma: (skrattar) Det är inte lönt att försöka! Även om jag nog är vigare än de flesta rent generellt, skulle jag nog aldrig lyckas. Men vilken dröm det hade varit, för jag tror jag är sjuhelvetes bra på det!

Läs även: Killar snackar onani

Reportaget publicerades i QX januarinummer 2008.
Ladda ner QX januari 2008 som PDF