Lars är från morfar och Fredrik är från farfar. Det är väl några av de vanligaste namnen i Sverige, men ihop blir det ovanligt.
Det är ungefär som Lars-Fredrik själv. Ta en vanlig blond kille med rakat huvud och gammalt hederligt norrbottniskt ursprung. Klä honom i något vardagligt, och du får en Lars-Fredrik som sticker ut från mängden.
Kanske beror det på hans sinne för detaljer. I sitt yrke säger han sig vara en ”extrem perfektionist”.
– Ibland kan jag nästan gå in för mycket i veck och kragar och fastna i små grejer… Men utanför jobbet, när det kommer till ordning och städning, är jag inte lika noga, säger Lars-Fredrik och ler så att smilgroparna kommer fram i hans skäggstubbiga kinder.
Han började jobba som stylist för femton år sedan eftersom det knyter ihop så många av hans intressen:
– Estetik, fotografi, inredning, design, mode… Att få vara med och skapa någon slags perfekt värld.
De verktyg som behövs för att skapa den här världen finns i Lars-Fredriks studio vid Hornstull. Lokalen utstrålar avskalad och funktionell charm. Svartbetsat trägolv, vita väggar och stökigt skrivbord. Två klädhästar är fullhängda med allt från skjortor, kostymer och jackor till slipsar, skärp och stilfulla märkespåsar. Under dem står väskor och skor på rad.
Jag har bett Lars-Fredrik att styla sig själv inför hösten. Han väljer en mörkblå ullkostym med ljusare ränder, ett par vinröda blanka skor och en ljusblå skjorta som han lämnar uppknäppt i halsen.
– Skulle jag gå hela vägen och ha slips skulle det bli för mycket, det skulle bli för stramt och jag skulle se utklädd ut, säger Lars-Fredrik.
Han väljer glansiga skor för att färgen och materialet bryter av snyggt mot det diskreta kostymtyget. Skjortan och kavajen gillar han eftersom de är figursydda. Och den klassiska dubbelknäppningen är på modet nu.
Allt ser väldigt dyrt ut. Men skenet bedrar. Kostymen och skorna kommer från H&M. Skjortan från Acne.
– Det är en del av utmaningen, att få budgetmärken att se exklusiva ut.
Och det är precis så Lars-Fredriks kostymjag ser ut. Men han tänker inte börja med kostym på krogen.
– Då får jag väl inga killar! skrattar han.

Lars-Fredrik klär sig helst casual. Han gillar sköna plagg och han gillar killar som klär sig avslappnat.
– Jag tycker det är skitlarvigt när folk säger att man inte får ha shorts i stan. Det beror väl på om man passar i shorts eller inte! Det kanske är någon som har smala och vita ben som säger så…
Lars-Fredriks ben är varken smala eller vita. Han ser stabil och vältränad ut och överhuvudtaget inte fjollig, trots att han säger att han kan vara hur fjollig som helst – när det kommer till hans fixering vid yta och detaljer.
Nu är han singel, men när han har pojkvän brukar han ofta stå för stylingen, ”de brukar vilja det själva”, och visst scannar han av folk med blicken när han är ute på stan.
– Svenskarna klär sig bättre och bättre, men samtidigt är jag ju mest i Stockholms innerstad. Kommer man ut i Foppatoffelsverige så… blir man ju nästan chockad. Men överlag klär sig folk ganska snyggt och modernt, problemet är att det blir likriktat och opersonligt. När en trend kommer till Stockholm anammas den av väldigt många samtidigt, som nu med alla upprullade chinos och gubbhattar. Jag kan tycka att det räcker.

Gaymodet har han inte heller så mycket för:
– Bögar är ju väldigt förtjusta i tajt. Jag antar att man vill visa sin kropp, men har man en snygg kropp så syns det även om man har löst sittande kläder…
Så skippa korvskinnet, klä inte upp dig för mycket och satsa på kvalitetsskor. Inför hösten tipsar Lars-Fredrik om kostymen som bas. Kombinera med något futuristiskt eller militäriskt, kolla Raf Simons och Prada för inspiration. Är du tjej får du gärna våga lite mer. Gå på en klassisk och skräddad stil, med en sexig tvist.
Balmain och Givenchy är tongivande på damsidan just nu, så snegla på deras visningar. Det är mycket breda axlar, smala jeans och höga klackar, influerat av bondage och s/m. Tänk dominatrix. Lite nasty sektreterarstil går också hem, skräddarsydd kjol och blus med en hardcore-stövel till. Detaljerna går i paljetter, läder, lack och päls.
Vad är absolut nono?
– Hudfärgade strumpbyxor, det känns tant. Mörka underkläder som syns igenom ljusa plagg. Muffintopp, när man har en för kort överdel och det hänger ut en bilring mellan toppen och byxorna. På killar tycker jag det känns extremt uttjatat med hängslen. Och man får inte ha spetsiga skor. Eller sportsandaler! Det är extremt fult. En del har till och med strumpor i sandalerna…
Det sista säger Lars-Fredrik med en rysning.

Vem är du bortanför ditt yrke?
– Oj, det får någon annan svara på. (skrattar) Men ska jag säga något så är jag nog mycket snällare än vad många tror.
Så vad gillar en snäll kille att göra förutom att jobba?
– Jag läser mycket, Douglas Coupland, David Sedaris, Eckhart Tolle… Jag gillar att promenera. Jag tränar 5-6 dagar i veckan… Sedan ser jag alldeles för mycket på tv, Rachel Zoe, dokumentärer på SVT… Jag älskar Family Guy och jag somnar gärna till Fraiser. Jag går ut rätt ofta och det blir en hel del branschfester. Vad mer… jag gillar att resa, jag skulle vilja resa mer privat.
Lars-Fredrik blir tyst. Det blir han ofta. Sedan fortsätter han som alltid med sin lugna och genomtänkta röst:
– Men sedan gillar jag faktiskt att bara hänga här i Hornstull. Att sitta oförskämt mycket på fik, skvallra med vänner och dricka kaffe.
En perfekt värld för Lars-Fredriks vardagsjag. Och den ligger precis utanför fönstret.


Ålder: 38
Yrke: Stylist
Uppväxt: Luleå/Helsingborg
Bor: Hornstull
Civilstånd: Singel
Stylar modejobb för: Tidningar som Café, King, Stockholm A/W/S/S, Demo och tyska Feld Hommes. Klädreklamkunder och visningar på Stockholms modevecka och NK.
Favoritplagg: Ett skärp från Martin Margiela som jag köpte för typ 1 000 kr för nästan 10 år sedan. Har det nästan jämt, både till shorts och byxor.
Mitt livs felköp: En jättetajt Margiela-jeansjacka som kostade nästan 6 000. Snygg, men den passade inte mig.
Dyraste plagg jag äger: En fårpälsjacka från A.F. Vandevorst som jag har fått, tippar att den kostar runt 30 000 kr.
Favoritmärken privat: Martin Margiela, Ralph Lauren, Rogues Gallery, Adidas Original och vintagekläder.
Favoritmärken i jobbet: Givenchy, Rick Owens, Damir Doma, Haider Ackermann och Petar Petrov.
Plagg jag inte klarar mig utan: Adidas gympadojor, Levi´s Vintage jeans, sköna t-shirts och färgglada cashmeretröjor från Ralph Lauren.
Om jag inte hade blivit stylist: Så hade jag blivit läkare.